Свет

Јужна Африка оптужила Израел за геноцид: "Патња палестинског народа је непобитна чињеница"

Израел je учествовао у геноциду и ризикује да настави геноцидна дела против палестинског народа у Гази, тврди правни тим Јужне Африке
Јужна Африка оптужила Израел за геноцид: "Патња палестинског народа је непобитна чињеница"© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Пред Међународним судом правде у Хагу (МСП) данас је одржано саслушање о тужби за геноцид коју је Јужна Африка поднела против Израела.

Јужноафрички правни тим изнео је доказе којима оптужује Израел за геноцид и кршење Конвенције Уједињених нација о геноциду, док ће Израел своје аргументе пред овим судом изнети сутра.

Адвокат Адила Хасим, која представља Јужну Африку, изјавила је да "геноциди никада нису проглашени унапред", али да МСП има 13 недеља доказа који показују "образац понашања који оправдава веродостојну тврдњу о геноцидним актима".

"Масовна убиства Палестинаца у Гази представљају прорачунати образац понашања Израела који указује на геноцидну намеру", саопштила је делегација Јужне Африке МСП-у.

Показујући фотографије масовних гробница у којима се често налазе неидентификована тела, Адила Хасим рекла је да је "масовно убијање Палестинаца у Гази први чин геноцида".

"Израел је недељно испаљивао 6.000 бомби. Најмање 200 пута је испалио бомбе на јужну Газу за коју је рекао да је безбедна. Нико није поштеђен, чак ни новорођенчад", истакла је Хасим.

Она је даље изнела чињенице које, како каже, представљају "други чин геноцида".

"Наношење озбиљних телесних или душевних повреда Палестинцима у Гази представља кршење члана 2Б Конвенције о геноциду. У израелским нападима рањено је готово 60.000 Палестинаца, а већину чине жене и деца. У исто време, здравствени систем је пред колапсом", додала је Хасим.

Она је навела да је велики број палестинских цивила, укључујући децу, ухапшен, "стављени су им повези преко очију, били су присиљени да се скину, након чега су камионима превезени на непозната места".

"Патња палестинског народа, физичка и психичка, је непобитна чињеница", истакла је Хасим, која је показала мапу Газе и навела да је "Газа једна од две палестинске територије које је Израел окупирао од 1967. године".

"То је узак појас који се простире на отприлике 365 километара квадратних. Израел има контролу над територијалним водама, копненим прелазима, водом, електричном енергијом и електромагнетском мрежом, као и инфраструктуром у Гази. Забрањен је улазак и излазак ваздушним и морским путем у Газу, док Израел контролише једина два гранична прелаза. У Гази, која је једно од најгушће насељених места на свету, живи приближно 2,3 милиона Палестинаца, а готово половину чине деца", додала је.

Адвокат Тембека Нгцукаитоби рекао је да "Јужна Африка није једина која је скренула пажњу на израелску геноцидну реторику против Палестинаца у Гази".

"Петнаест специјалних известилаца Уједињених нација и 21 члан радних група УН-а упозорили су да је оно што се догађа у Гази геноцид у настајању", казао је адвокат.

Он је додао да је "геноцидна намера против Палестинаца у Гази видљива у начинима на које Израел изводи војне нападе", и да постоји јасан образац циљања породичних кућа и цивилне инфраструктуре.

"Од 7. октобра је један одсто палестинског становништва у Гази системаски десетковано, а сваки четврти је повређен", истакао је Нгцукаитоби.

"Израелски политички челници, војни команданти и други службеници су систематски и експлицитно исказивали своје геноцидне намере. Војници на терену водили су се њиховим изјавама, учествујући у убијању Палестинаца и уништавању физичке инфраструктуре у Гази", додао је адвокат.

Говорећи пред Међународним судом правде, адвокат Џон Дугард рекао је да су обавезе које произилазе из Конвенције о спречавању геноцида erga omnes, односно да су обавеза међународне заједнице у целини.

"Државе потписнице ове конвенције обавезне су, не само да одустану од геноцидних дела, него да их и спрече", додао је Дугард.

"Јужна Африка има дугу историју блиских односа с Израелом. Из тог разлога није одмах изнела случај пред суд. С ужасом је посматрала израелски одговор на злочине почињене 7. октобра који је резултирао неселективним убијањем недужних палестинских цивила, већином жена и деце", напоменуо је адвокат.

Док траје прво саслушање по јужноафричкој тужби против Израела, пред Међународним судом правде у Хагу организовани су протести подршке Палестинцима, а захтевају "хитан прекид израелских злочина у Гази".

"Деца губе руке, породице, животе. Људи су бомбардовани, а ниједно возило хитне помоћи не може да стигне до њих. Пате и даље, јер је комплетан здравствени систем у Гази уништен", рекла је Сара Гејл из организације Лекари без граница за "Ал Џазиру".

Здравствена катастрофа у Гази

Блaјн Ни Гролај, адвокатица која заступа Јужну Африку, нагласила је пред Међународним судом правде неопходност "хитног доношења привремених мера које ће Палестинце у Гази заштити од непроправљиве штете коју Израел узрокује кршењем Конвенције о геноциду".

"Генерални секретар УН-а и његови званичници описали су ситуацију у Гази као 'кризу човечанства', 'пакао на земљи', 'крвопролиће', ситуацију у којој су сви становници опкољени и нападнути, док им је ускраћен приступ основним потрепштинама неопходним за живот", рекла је.

Она је упозорила и на "јавноздравствену катастрофу" која се одвија у Гази док се "шире заразне болести".

"Према Светском програму за храну, четири од пет становника Газе гладује.
Стручњаци упозоравају да су смрти узроковане глађу и ризици од болести већи него смрти узроковане бомбардовањем", казала је.

Она је навела да у просеку, дневно 247 Палестинаца буде убијено или је у опасности од смрти.

Статистике, додаје, показују да сваког дана буде убијено најмање три болничара, два учитеља, више од једног запосленог у УН и више од једног новинара.

"Сваког дана, у просеку буде рањено 629 људи. Неки више пута док се селе из једног места у друго, очајнички тражећи уточиште. Сваког дана, најмање десетеро палестинске деце буде подвргнуто ампутацији једне или обе ноге… углавном без анестезије", истакла је.

Јужна Африка нема законске основе да тражи налог против Хамаса

Адвокат Вон Лоу појаснио је зашто Јужна Африка није тражила судске налоге против Хамаса.

"Овај случај односи се на израелске акције у Гази, територији која је, како је Савет безбедности УН нагласио пре три недеље - састави део територије коју је Израел окупирао 1967. године. Суд ће разумети да Хамас није држава, због чега не може бити део Конвенције о геноциду, као ни страна у овом поступку", образложио је адвокат.

Он је казао да постоје друга тела и процеси који се могу бавити "корацима које треба предузети у вези са злочинима других актера" и да Јужна Африка "нема законске основе да од овог суда тражи налог против Хамаса".

Тужба на 84 стране

Јужна Африка је у децембру поднела тужбу, оптужујући Израел за геноцид и захтевајући заустављање војног напада.

У тужби на 84 стране, Јужна Африка оптужује Израел за наводно кршење обавеза које је преузела Конвенцијом о спречавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. године у односу на Палестинце у Појасу Газе.

"Деловања и пропусти Израела су геноцидног карактера, јер су почињени са специфичном намером... да униште Палестинце у Гази као део шире палестинске националне, расне и етничке групе", наводи се у тужби.

Правни тим из Јужне Африке додаје да "понашање Израела, преко државних органа, државних агената и других особа и ентитета који делују по упутствима ове државе или под њеном управом, контролом или утицајем – у односу на Палестинце у Гази представља кршење обавеза према Конвенцији о геноциду".

Даље истичу да "Израел, посебно од 7. октобра 2023. године, није успео да спречи геноцид, да је Израел учествовао у геноциду и ризикује да настави геноцидна дела против палестинског народа у Гази".

Јужна Африка је од Међународног суда у Хагу затражила привремене мере како би се права палестинског народа, према Конвенцији о геноциду, "заштитила од даље, тешке и непоправљиве штете" и "да би се осигурало да Израел испуњава своје обавезе према Конвенцији о геноциду", као и да спречи и казни геноцидна дела.

image