Свет

Банка Израела: Рат против Хамаса коштаће око 49 милијарди евра

Процењује се да ће само поправка и обнова уништених заједница дуж границе с Појасом Газе коштати око 98 милиона евра, а штета на северу Израела настала као резултат прекограничних напада из Либана достићи ће око 60 милиона евра
Банка Израела: Рат против Хамаса коштаће око 49 милијарди евра© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Укупни трошкови израелског рата против Хамаса у периоду 2023–2025. године износиће више од 200 милијарди нових шехела, што је 49 милијарди евра, саопштила је Банка Израела.

У анализи ТВ Канала 12 која се бави утицајем рата у Појасу Газе на израелску економију наведено је да је држава Израел уложила 24,7 милијарди нових шехела, то јест око четири и по милијарде евра државних средстава у различите аспекте ратних напора, укључујући трошкове одбране и финансирање више од 100.000 евакуисаних и расељених са севера и југа земље, преноси "Тајмс оф Израел".

Око 930 милиона нових шехела, што је приближно 22,8 милиона евра, намењено је за ментално и физичко здравље жртава терора током и после напада Хамаса 7. октобра, у којем је убијено око 1.200 људи, а 240 заробљено.

Трошкови поправке и обнове уништених заједница дуж границе са Појасом Газе достићи ће око 400 милиона нових шехела, што је око 98 милиона евра, додаје Канал 12.

Како је наведено, штета на северу Израела настала као резултат прекограничних напада из Либана достићи ће око 250 милиона нових шехела, односно око 60 милиона евра.

image