Русија

Небензја: САД су злоупотребиле резолуцију Савета безбедности УН о Црвеном мору

Руска Федерација затражила хитан састанак Савета безбедности УН
Небензја: САД су злоупотребиле резолуцију Савета безбедности УН о Црвеном моруGetty © Photo by Drew Angerer/Getty Images

Гађањем циљева у Јемену, Сједињене Државе и њихови савезници злоупотребили су недавно усвојену резолуцију Савета безбедности УН, рекао је новинарима стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

Савет безбедности УН усвојио је ове недеље резолуцију којом се захтева да Хути зауставе нападе на стране бродове. Сједињене Државе и Велика Британија су недуго затим покренуле ударе на мете Хута, шиитског покрета који влада на северу Јемена и подржава Иран, називајући ударе одговором на претње слободи пловидба у Црвеном мору. 

Члан Врховног политичког савета Хута Мохамед Али ал-Хути, назвао је америчке и британске акције терористичким варварством, намерном и неоправданом агресијом. 

Портпарол војске Хута Јахја Сарија рекао је да су САД и Велика Британија извеле 73 напада у Јемену, убивши пет, а ранивши шест хутских побуњеника.

Русија је тим поводом затражила хитан састанак Савета безбедности УН.

"Усвојена резолуција је одмах злоупотребљена", рекао је Небензја, одговарајући на питање зашто је Руска Федерација сазвала овај састанак.

Савет безбедности УН требало би да се врати на разматрање питања захтева за прекид ватре у Појасу Газе што је пре могуће, рекао је на седници Савета безбедности Небензја.

Председник САД Џозеф Бајден назвао је ударе на циљеве у Јемену одговором на претњу слободи пловидбе, обећавши да ће се наставити без оклевања. 

Додао је да су Хути у 27 напада погодили комерцијалне бродове из више од 50 земаља, а да је 9. јануара покрет извео највећи напад на америчке ратне бродове.

Хути су раније саопштили да су њихове акције у Црвеном мору усмерене само на бродове повезане са Израелом у циљу подршке Палестинцима у Појасу Газе, те да не ометају слободу пловидбе у региону. Арапске и муслиманске земље су више пута упозоравале САД да ће безусловна подршка акцијама Израела у Појасу Газе довести до ширења сукоба у целом региону.

image