Свет

Немачки министар финансија: Влада нема новца за пољопривреднике

Око 10.000 пољопривредника се окупило на антивладиним протестима, а централне берлинске авеније су закрчене камионима и тракторима
Немачки министар финансија: Влада нема новца за пољопривредникеwww.globallookpress.com © IMAGO/KreativMedia Berlin / Mart

Немачки министар финансија Кристијан Линднер је поручио пољопривредницима који протестују због повећања пореза да влада нема новца за настави са исплаћивањем субвенција, преноси Ројтерс.

Берлин је блокиран услед демонстрација. Око 10.000 пољопривредника се окупило на антивладиним протестима, а централне берлинске авеније су закрчене камионима и тракторима.

"Не могу да обећам више државне помоћи из савезног буџета", рекао је Линднер окупљенима испред Бранденбуршке капије.

Протести су посебно појачани после одлуке владе канцелара Олафа Шолца да укине субвенције на дизел гориво у пољопривреди. Ова одлука је део покушаја Шолцове владе да уравнотежи савезни буџет за 2024. годину.

Суочена са негативним реакцијама, Шолцова влада је раније саопштила да ће задржати пореске олакшице на нова возила у пољопроивреди и да ће укидање субвенција за дизел гориво продужити за неколико година.

Међутим, пољопривреднци тврде да то није довољно.

"Поштујем сваког политичара који дође код нас", изјавио је шеф Синдиката пољопривредника Јоахим Руквид, који је у једном тренутку узео микрофон од Линднера и затражио од окупљених да не звижде министру. "Овде је министар финансија", рекао је, "нема смисла да га извиждамо."

Влада је ублажила тон јер се појавила забринутост да демонстрације могу да постану насилне.

Министар је рекао да је новац потребан за дуго занемариване школе и путеве, као и за субвенције за енергију у индустрију. Негодовање је постало посебно гласно када је Линднер рекао да је влади новац потребан за рат у Украјини.

"Због рата у Украјини поново су угрожени мир и слобода у Европи. Ми морамо да улажемо у безбедност", рекао је министар.

Фармери су махали немачким заставама и носили транспаренте на којима је писало: "Без фармера нема будућности."

Владајуће странке су подељене око тога како да реагују на захтеве пољопривредника. Министар пољопривреде Цем Оздемир из Зелене странке предложио је финансијске награде за сточаре, социјалдемократски посланици предлажу веће цене производа, док Линднерове Слободне демократе желе да смање административне трошкове.

Како је саопштила полиција, неколико аутобуских и трамвајских линија блокирано је због протеста, а улицама Берлина патролира око 1.300 полицајаца.

Према анкетама, поремећаји изазвани протестима нашкодили су странкама окупљеним у владајућој коалицији.

Раст је забележила само опозициона Алтернатива за Немачку.

image