Русија

Медведев: У Берлину могућ "Мајдан"

Подсећајући да је Немачка главни спонзор Украјине, заменик председника СБ РФ истакао је да сумња да ће канцелар Олаф Шолц "преживети" дешавања у престоници
Медведев: У Берлину могућ "Мајдан"© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев оценио је да постоји могућност да се у Берлину догоди "Мајдан" услед протеста немачких фармера и растућих трошкова подршке Украјини.

"Штрајкови у Немачкој: пољопривредници блокирали велики део земље. Субвенције су престале, а астрономске суме потрошене на Украјину и даље расту. Истовремено, Немачка је њен главни спонзор. Ако се тако настави, Бандерове присталице ће донети своје доказано оружје за Берлин – Мајдан. У овом случају сумњамо да ће немачки канцелар Олаф Шолц преживети. Гледамо догађаје са злонамерним интересовањем", написао је Медведев на Иксу.

Немачки фармери ступили су у штрајк широм Немачке и тракторима блокирали више ауто-путева у знак протеста због владиних мера за спас буџета. Протести се одржавају у готово свим савезним државама.

Шолц је изјавио да земље ЕУ треба да повећају издатке за војну помоћ Украјини приликом усвајања новог буџета за 2024. годину, као што је Немачка већ учинила.

Тренутни буџетски пројекат Немачке предвиђа осам милијарди евра за војну подршку Кијеву.

image