Свет

Британски министар одбране: Мало нас је, али смо невероватно способни

Прошле недеље, Шапс је на конференцији за новинаре у Лондону изјавио да би потрошња за одбрану, са садашњих 2,5 одсто, треба да порасте на три одсто БДП-а
Британски министар одбране: Мало нас је, али смо невероватно способниGetty © Dan Kitwood

Британски министар одбране Грант Шапс изјавио је да је британска војска, без обзира на то што има све мањи број војника, остати способна да реагује у кратком року и да ће бити способна да одбрани државу, преноси британски "Телеграф".

Министарство одбране је 2021. године саопштило да ће до 2025. године смањити број војника, са 82.000 на 73.000, што је најмањи број војника још од времена наполеонских ратова.

Како је недавно писао "Телеграф", Краљевска морнарица тренутно има толико мало морнара да мора да повуче два ратна брода како би људством попунила нову класу фрегата.

Ове промене су последица кризе у регрутацији са којом се суочава Британија. Све је више морнара, војника и пилота који одлазе из њених редова, а у војну службу не ступа ни приближно довољан број регрута.

У говору у Ленкастер хаусу у понедељак Шапс је изнео визију одбране Британије: "Људи мешају прецизан број број војника са нашом способношћу да се одбранимо", додајући да постоје "различити елементи за одвраћање који превазилазе пуке бројке."

"Сматрам да је наша војска невероватно способна", додао је министар. "Осим  тога, добијамо довољно финансијских средства, што је гаранција да ће да наш посао бити обављен."

Бивши начелник војске лорд Ричард Данат изјавио је да то не мења чињеницу да "британска војска никада није била мања" и да су бројеви веома важни. "Чињеница је да британска војска, која сада располаже са 73.000 људи, никада није била мања и да влада мора да схвати да има веома малу војску", рекао је Данат.

"Шта ће се десити уколико британске снаге буду ангажоване на терену?", додао је. Можемо ли издржати операцију која ће трајати шест или 18 месеци?"

Шапс је одговорио да се за пет месеци, колико је он на челу Министрства одбране, британска војска увек ангажовала када је то затражио НАТО.

Министар одбране је као примере ангажовања британске војске на захтев НАТО-а навео мисију на Косову, подршку Украјини и прошлонедељено слање ратног брода у Гвајану.

Шапс је поменуо и прошлонедељну британску улогу у Црвеном мору, када су авиони РАФ-а испалили ласерски навођене бомбе на две локације које контролишу Хути у Јемену.

Бивши председник Комисије за одбрану Тобајас Елвуд изјавио је да питање британске одбране "мора бити решено у наредном буџету."

Прошле недеље, Шапс је на конференцији за новинаре у Лондону изјавио да би потрошња за одбрану, са садашњих 2,5 одсто, треба да порасте на три одсто БДП-а.

Током говора у понедељак, Шапс је рекао да "први пут влада троши више од 50 милијарди фунти годишње на одбрану у готовини, што је више него икад раније" и позвао "све савезничке и демократске државе широм света" да повећају своје трошкове за одбрану, "јер је ера мира завршена."

"За пет година могли бисмо да видимо више сукоба, укључујући Русију, Кину, Иран и Северну Кореју", изјавио је Шапс, додајући да ће број сукоба у свету "вероватно расти."

image