Свет

Бивши британски министар одбране поручио Кијеву: Појачајте мобилизацију младих

Не сме се дозволити успоравање темпа контраофанзиве, навео је Бен Волас, признајући да су "људски ресурси Русије много већи"
Бивши британски министар одбране поручио Кијеву: Појачајте мобилизацију младихwww.globallookpress.com © Pavlo Bahmut/Keystone Press Agency

Бивши британски министар одбране Бен Волас поручио је украјинском руководству да активније регрутује младе, како би спречили успоравање темпа контраофанзиве, као и да искористе то што им Запад даје оружје да поразе Русију. 

Волас је изразио наду да "полако, али сигурно" украјинске снаге "прилагођавају тактику, упијају лекције и на најбољи начин користе опрему коју им је Запад испоручио", као и да је победа Кијева неминовна све док украјинска влада "одрађује свој део посла".

"Просечна старост украјинских војника на фронту је више од 40 година. Разумем жељу украјинског председника Владимира Зеленског да сачува младост за будућност. Али можда је време да се поново процене размере украјинске мобилизације", написао је Волас у колумни за "Дејли телеграф", признајући да су "људски ресурси Русије много већи".

Волас, који је напустио функцију 31. августа, поручио је премијеру Ришију Сунаку да повећа војну помоћ Кијеву за 50 одсто, напоменувши да "Велика Британија заостаје у односу на Немачку у том погледу".

"Пре него што сам напустио функцију, тражио сам од премијера да повећа за 2,3 милијарде фунти (2,85 милијарди долара) обећаних Украјини ове године, додајући 4,6 милијарди фунти које смо већ потрошили. Велика Британија више није највећи донатор у Европи, већ Немачка", указао је.

Током лета, кијевске снаге нису успеле да остваре било какав значајнији напредак и претрпеле су велике губитке док су покушавале да пробију одбрану Русије. Према подацима руског Министарства одбране, број погинулих украјинских војника од почетка контраофанзиве премашио је 83.000. 

Још у јулу, Волас је Украјину назвао "борбеном лабораторијом" британске војске.

"Немојмо да паузирамо један дан. Свет посматра и жели да види колико је Запад одлучан да се заложи за наше вредности и систем заснован на правилима. Оно што сада радимо за Украјину, поставиће правац за сву нашу безбедност у годинама које долазе", казао је тада Волас.

Обим британске војне помоћи испоручене Украјини 2022. износио је око 2,3 милијарде фунти, док се Лондон обавезао да ће ове године издвојити најмање исти износ.

Британске власти су, посебно, Кијеву испоручиле ракете великог домета "сторм шедоу", тенкове "чаленџер 2", самоходне хаубице АС90 и вишеструке ракетне системе М270.

Руска амбасада у Лондону је напоменула да снабдевање кијевских власти разним врстама наоружања указује на отворену умешаност Велике Британије у сукоб у Украјини.

image