Свет

Орбан: Помоћ Украјини да – али мимо буџета ЕУ

Мађарска се противи намерама да се 50 милијарди евра из буџета ЕУ каналише у помоћ Кијеву и обезбеђивању новца за остале задатке
Орбан: Помоћ Украјини да – али мимо буџета ЕУ© Tanjug/AP/Denes Erdos

Помоћ Украјини у борби против руског напада не би требало да штети буџету Европске уније, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Мађарска се противи намерама да се 50 милијарди евра из буџета ЕУ каналише у помоћ Кијеву и обезбеђивању новца за остале задатке, попут борбе против илегалних миграција, пренео је Ројтерс.

Лидери ЕУ ће се сусрести 1. фебруара на самиту како би разговарали о овом питању.

"Уколико желимо да помогнемо Украјини, што мислим да треба, морамо то да урадимо на начин који не штети буџет ЕУ. Али да се унапред одрекнемо четворогодишњег буџета ЕУ вредног 50 милијарди евра је кршење суверенитета ЕУ и националних интереса. Не знамо ни шта ће се дешавати у наредном кварталу године", рекао је Орбан.

Орбан је рекао да финансијска помоћ Украјини треба да буде одвојена од буџета ЕУ.

Он је додао да је мађарски предлог за стварање таквих механизма базиран на распоређивању помоћи на основу бруто националног дохотка.

"Уколико Брисел ово прихвати, онда ће бити помоћи за Украјину, мимо буџета. Уколико не, биће ми жао да зауставим овај процес", поручио је Орбан.

image