Свет

ЕУ у раљама Мађарске: Орбанов компромис око Кијева значи да ће држати Брисел у шаци сваке године

Будимпешта је сигнализирала да би могла да повуче вето – али уз одређене услове
ЕУ у раљама Мађарске: Орбанов компромис око Кијева значи да ће држати Брисел у шаци сваке годинеGetty © Sean Gallup / Staff

Мађарска је наговестила да би могла да прекине да се противи коришћењу буџета ЕУ за слање новца Украјини – али само под условом да јој буде дозвољено да сваке године блокира исплате.

Премијер Виктор Орбан постао је главна препрека усвајању пакета помоћи од 50 милијарди евра за одржавање буџета Кијева у наредне четири године када је ставио вето на ту меру на драматичном децембарском самиту лидера ЕУ, стављајући хитно финансирање "на лед", пише "Политико".

Компромисна понуда Мађарске стигла је баш на време за састанак званичника ЕУ око буџета крајем прошле седмице. Будимпешта је сигнализирала да би могла да одобри финансирање све док се од влада блока тражи да га једногласно одобре на годишњој основи, рекло је троје дипломата ЕУ.

Иако је предлог "деескалација" противљења Мађарске финансирању Украјине из буџета ЕУ, дипломате упозоравају да је Будимпешта и раније играла на ову карту.

Од вета на самиту у децембру, земље чланице ЕУ вршиле су притисак на Орбана да попусти, посебно зато што је америчка финансијска подршка Украјини, такође, под знаком питања. Председница ЕК Урсула фон дер Лајен рекла је да је постизање споразума, за који је потребна подршка свих влада ЕУ "први приоритет" Брисела.

У практичном смислу, предлог Мађарске би Орбану дао моћ да сваке године блокира ЕУ финансирање Украјине – или да извуче уступке од Брисела због укидања вета. Комисија је у децембру деблокирала око 10 милијарди евра средстава Мађарској која је била замрзнута због наводног кршења владавине закона.

Мађарска је сада предложила да ЕУ додели 12,5 милијарди евра донација и зајмова сваке године Украјини, рекао је дипломата који познаје поступак. Према првобитном предлогу Комисије, 50 милијарди евра се састојало од 17 милијарди евра у грантовима и 33 милијарде евра у ванбуџетским зајмовима до 2027. године.

Дипломате из неколико престоница ЕУ изјасниле су се против плана, напомињући да би овакво "натезање" из године у годину ускратило "транспарентност" Украјини.

"Седмогодишњи буџет ЕУ је вишегодишњи оквир, не можемо то да радимо из године у годину", рекао је један званичник ЕУ.

Упркос разликама, постоји нада да ће доћи до компромиса и да ће Орбан – пријатељ руског председника Владимира Путина који је више пута критиковао војну подршку ЕУ Украјини – укинути свој вето током следећег самита лидера ЕУ у фебруару.

Ако до тога не дође, извршна власт ЕУ припрема резервни план за заобилажење Будимпеште и за наставак слања новца у Украјину без Мађарске, навела је фон дер Лајен.

У изјави за "Политико", мађарска влада је навела да се њен став о финансирању Украјине није променио: "Мађарска поздравља чињеницу да Европска комисија добро напредује у развоју плана Б, који предвиђа да финансирање Украјине треба да буде обезбеђено изван буџета ЕУ. Оно што они виде као план Б, за Мађарску је био план А."

image