Свет

Макрон: Француска ће врло брзо финализовати споразум о безбедносним гаранцијама за Кијев

Француска и ЕУ ће морати ускоро да донесу нове одлуке како би наставиле да подржавају Украјину, оценио Макрон
Макрон: Француска ће врло брзо финализовати споразум о безбедносним гаранцијама за КијевGetty © Sean Gallup / Staff

Француски председник Емануел Макрон рекао је да ће Париз у наредним недељама завршити рад на билатералном споразуму о безбедносним гаранцијама за Кијев и да ће најавити његово потписивање током посете Украјини у фебруару.

"Завршавамо билатерални споразум о гаранцијама који ће бити потписан у наредним недељама. Наставићемо са новим испорукама (наоружања): око 40 СЦАЛП пројектила ("сторм шедоу") и неколико стотина бомби које чекају наши украјински пријатељи", рекао је Макрон

Председник је додао да је Француска прешла на ратну економију да би појачала војну производњу, "што би нам омогућило да испоручимо много више опреме нашим украјинским партнерима, посебно хаубице 'цезар' које они очекују".

Француски председник је даље рекао да ће Француска и Европска унија "морати да донесу нове одлуке" у наредним недељама и месецима како би наставиле да подржавају Украјину.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов рекао је крајем децембра 2023. да су "Велика Британија и Француска доставиле Кијеву преко 200 навођених ракета ваздух-земља 'стром шедоу' и СЦАЛП које се користе за гађање цивилних објеката на Криму и у Донбасу".

image