Свет

Макрон у страху за своју власт: Обећава реформе и моли Французе да буду уједињени

Недељу дана након што је именовао најмлађег премијера Француске икада, Макрон позвао Французе на јединство
Макрон у страху за своју власт: Обећава реформе и моли Французе да буду уједињени© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Француски председник Емануел Макрон најавио је широк спектар мера које ће држава увести. Разматраће чак и увођење униформи у школама, како би успео да поврати популарност током свог другог председничког мандата.

Недељу дана након што је именовао најмлађег премијера Француске икада, Макрон, који има сужен маневарски простор због недостатка апсолутне већине у парламенту, позвао је Французе да буду уједињени како би земља била јача.

"Уверен сам да имамо све што нам је потребно да успемо и да ћемо сутра живети боље него данас", поручио је Макрон на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Он је најавио мере које се тичу деце, укључујући и регулисање времена које проводе испред екрана, не наводећи на који начин би то решио.

Рекао је да ће ношење школских униформи бити тестирано у око сто установа, додајући да ће бити више часова грађанске наставе, те да би сва деца и у нижим разредима требало да имају приступ часовима позоришта.

Родитељско одсуство биће краће него сада, али ће бити боље плаћено, најавио је француски председник.

Макрон је казао да ће затражити од своје владе да покрене нови низ либералних реформи за јачање економије, додавши да би требало охрабрити земљу да производи више и уводи више иновација.

"Француска ће бити јача ако поврати своју финансијску независност", појаснио је Макрон.

Пет месеци пред изборе за Европски парламент, за које истраживања јавног мњења предвиђају да би крајња десница могла да победи у Француској, Макрон обећава да ће учинити више да помогне средњој класи и омогући бољи приступ социјалној заштити.

image