Свет

Билчик: Важно је да нова Влада Србије што пре почне са радом

За мене је најважније да се држимо чињеница колико год је то могуће. Издали смо врло јасно заједничко саопштење свих посланика који су дошли да посматрају изборе у Србији, нагласио је Бличик
Билчик: Важно је да нова Влада Србије што пре почне са радом© Tanjug/STEFAN BRANKOVIĆ

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је, уочи данашње расправе у ЕП о ситуацији у Србији након избора, да је важно да нови парламент и влада у Србији почну са радом што је пре могуће и истакао да је у расправи најважније држати се чињеница колико год је то могуће.

"За мене је најважније да се држимо чињеница колико год је то могуће. Издали смо врло јасно заједничко саопштење свих посланика који су дошли да посматрају изборе у Србији. Имали смо заједничке прелиминарне закључке ОЕБС-ове мисије ОДИХР-а и мислим да би било најбоље да имамо дискусију о чињеницама о томе шта се дешава на терену на основу коначног извештаја ОЕБС-овог ОДИХР-а, који очекујемо да буде објављен у наредним недељама", рекао је Билчик.

Он је изразио наду да ће тај извештај бити објављен што пре и истакао да ће он представљати велику помоћ како би се одржала дискусија о чињеницама, а не политичка дебата.

Истичући да је важно да нови парламент и нова влада у Србији почну са радом што је пре могуће, рекао је, да је ово погодан тренутак за проширење, за напредак.

"Србија може да напредује само ако има функционалне институције, засноване на новој већини на парламентарним изборима. То је изузетно важно. Рад почиње, сви се ангажују", рекао је Билчик.

Он је додао да је Европски парламент спреман да се ангажује и помогне у подстицању дијалога у Србији, као и подстицању "снаге јавне дебате и демократских институција".

"То је нешто што се надам да ћемо чути током дискусије данас", рекао је Билчик.

Он је додао да ће то бити неке од његовох порука жели да пренесе.

"Потребна нам је европска Србија и Србија заслужује европску будућност, али сви одговори на то су у рукама свих политичких снага широм Србије. Надам се да се сви понашају одговорно и са погледом на будућност, а не на прошлост. Прошлост је била тешка, понекад трагична. Време је да идемо напред", рекао је Билчик.

image
VV inauguration
banner