Свет

Нетанјаху: Ко каже да не нападамо Иран

Израел ће пристати само на споразум којим ће добити безбедносну контролу над целом Газом, каже Бенјамин Нетанјаху
Нетанјаху: Ко каже да не нападамо Иран© Tanjug/Ronen Zvulun/Pool via AP

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је да та држава улаже велике напоре како би спречила Иран да добије нуклеарно оружје, као и да Израел већ изводи директне нападе на ову земљу.

Одговарајући на питање новинара о томе зашто Израел спроводи нападе на иранске заступнике уместо да директно напада Иран, Нетанјаху је одговорио: "Ко каже да не нападамо Иран, нападамо га".

Тел Авив тврди да је Иран умешан у планирање Хамасовог напада који се догодио 7. октобра, када је око 1.200 Израелаца убијено, а десетине заробљено као таоци.

Израел је узвратио гранатирањем Појаса Газе, а према последњим подацима, убијено је око 24.000 Палестинаца. Званичници тврде да напад за циљ има уништење Хамаса.

Израел је раније оптужио Иран да помаже Хамасу "новцем, обуком, оружјем и технолошким знањем, као и обавештајним подацима".

"Иран стоји иза тога, ми смо у сукобу са Ираном. Израел ће пристати само на споразум којим ће добити безбедносну контролу над целом Газом", додао је израелски премијер.

Он је, такође, казао да је "Иран глава хоботнице, и да њене пипке можете видети свуда, од Хута и Хезболаха до Хамаса".

Иран је, међутим, негирао било какву улогу у нападу Хамаса на Израел, а портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани рекао је да су такве оптужбе "засноване на политичким разлозима".

image