Свет

Оштра реторика Израела: УН, а не ми, треба да одговарају пред кривичним судом

Организација је "саучесник" Хамаса, тврди представник Израела у међународном телу, док премијер Нетанјаху поручује: Нико нас неће зауставити
Оштра реторика Израела: УН, а не ми, треба да одговарају пред кривичним судом© Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Амбасадор Израела у Уједињеним нацијама Гилад Ердан рекао је да би Уједињене нације требало да одговарају пред судом у Хагу због деловања "у служби терористичких организација", а не Израел против ког је поднета тужба за геноцид.

Израел је од Међународног суда правде УН-а затражио да одбаци случај који је Јужна Африка покренула крајем децембра у којем се јеврејска држава оптужује да је починила геноцид у бомбардовању Појаса Газе.

Израел је оштро негирао оптужбе о геноциду, инсистирајући да је његова копнена и ваздушна офанзива на опкољену палестинску енклаву унутар граница међународног права и да има основно право на самоодбрану.

Израел је у петак званично одговорио на оптужбу за геноцид пред судом у Хагу, оптужујући Јужну Африку за "дрскост", уз оцену да тврдња о геноциду представља "лажну и неосновану" одбрану Хамаса.

Поред тога, Ердан је оптужио УН за саучесништво са Хамасом. "Поступци у Хагу показују како су УН и њихове институције постале оружје у служби терористичких организација", навео је Ердан на Иксу (бивши Твитер).

"Употреба Конвенције о спречавању геноцида над јеврејском државом и у служби нациста нашег времена, (лидера Хамаса) Јехија Синвара и Исмаила Ханијеха, доказује да нема моралног ниског нивоа на који се УН нису спустиле", додао је Ердан.

Конвенција о геноциду, као и УН, формирана је 1945. године као међународни одговор на Други светски рат и злочине које је нацистичка Немачка починила над европским Јеврејима. Она дефинише геноцид као "злочин почињен са намером да се уништи национална, етничка, расна или верска група, у целини или делимично".

Најмање 23.708 људи је до сада убијено у Гази, кажу здравствени званичници енклаве.

"УН су те којима би требало да се суду у Хагу јер су затварале очи и тиме биле саучесник у копању терористичких тунела у Гази, у коришћењу међународне помоћи за производњу пројектила и ракета, и у образовању мржње и убистава", додао је Ердан.

Нетанјаху: Хаг неће зауставити Израел од вођења рата у Гази до потпуне победе

Међународни суд правде неће одвратити Израел од вођења рата у Гази до потпуне победе, изјавио је у међувремену израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

"Нико нас неће зауставити - ни Хаг, ни Осовина зла, нико", рекао је Нетанјаху у телевизијском обраћању, пренео је Ројтерс.

image