Свет

Први транс архиђакон Цркве Енглеске: Бог на путовању између полова

Искрена је о чину "насиља" који је починила на "савршено нормалним, функционалним мушким гениталијама" током операције промене пола како би осетила истинско помирење са својим телом и истинску "целину"
Први транс архиђакон Цркве Енглеске: Бог на путовању између половаGetty © Finnbarr Webster / Stringer

"Свака жена која себе учини мушкарцем ући ће у Царство небеско", каже Исус својим ученицима у гностичком (апокрифном) Јеванђељу по Томи. То је стих који Рејчел Ман, први транс архиђакон Цркве Енглеске цитира у својој другој збирци поезије "Елеонора међу свецима", пре него што упита: "Шта је онда с мушкарцем који/ од себе чини жену?/ Премиса: пенис се не потчињава молитви/ Докази: Господ зна, покушао сам".

Рођена као мушкарац 1970. године, Ман (на енглеском "човек") почела је да живи као жена 1993. Бивши атеиста и студент филозофије, пронашла је Бога на свом путовању између полова, пише надахнуто конзервативни лондонски "Телеграф".

Поново рођена у два смисла, подвргла се операцији промене пола 2003. и заређена је у Енглеску цркву 2005. године, служећи у Салфорду и Болтону 18 година пре него што је прошле године именована за првог трансродног архиђакона Цркве Енглеске. Истовремено је написала 14 књига белетристике, теологије и поезије и радила је као радијски водитељ и активна је у промоцији ЛГБТ права у Британији.

Иако је њен свештенички циљ "да обожава Бога као да је нико не гледа", верује да је "видљивост мањине важна" и да ради на томе да се сви осећају укључени у њеној цркви.

Као мушкарац, оженила се женом и започела академску каријеру, држећи предавања из филозофије. И искрена је о чину "насиља" који је починила на "савршено нормалним, функционалним мушким гениталијама" током операције промене пола како би осетила истинско помирење са својим телом и истинску "целину".

"Мислим да не треба да се плашимо помисли да постоје околности у којима помирење не може да избегне насиље. У извесном смислу ова идеја је блиска причи о хришћанству. То је нека врста непријатног мрака. Јер Христос иде путем који не скреће од насиља; а тај пут води до његовог уништења путем насиља. И тек смрћу Христос устаје у нови живот", навела је она у својој аутобиографији.

У својој новој књизи "Елеонора међу свецима", Ман пише о шваљи из 14. века за коју поједини у академским круговима тврде да је била прва транс особа у средњовековној Енглеској.

Елеонора Рикнер је била проститутка која је ухапшена због секса са капеланом. Приликом испитивања признала је да је за новац сексуално задовољавала и свештенике и опатице - и да је рођена као мушкарац, Џон, али је научила да се облачи и понаша као жена.

Елеонора је за Ман муза чије инкарнације транс архиђакон описује у својим песмама, инсистирајући да су многе реинкарнације Елеоноре "различите верзије ње саме".

Тврди и да је прикривени романтичар и да обожава венчања. "Која је већа радост од тога да сведочимо како двоје људи казују да се воле пред Богом? Гледати посвећеност тој доживотној верности је увек лепо, изванредно", каже Ман и додаје да јој је љубав приоритет, што значи да ће се, ако упозна некога "посебног", одрећи свештеничког позива и венчати.

"Обожавам да будем свештеник. То је у срцу мог бића. Али љубав је заиста ретка, тако да...", каже и додаје да би била пресрећна "да може да венчава истополне парове. Али мислим да се то неће десити током мог живота. То је део договора. Знам које су границе и ходам унутар њих", наводи Ман.

image