Свет

Као на пијаци: Запад лицитира са датумом руског "напада" на НАТО - 3, 5, 20 година... можда никад

Европа у страху да би руски председник после Украјине могао да пређе на Североатлантски савез
Као на пијаци: Запад лицитира са датумом руског "напада" на НАТО - 3, 5, 20 година... можда никадwww.globallookpress.com © Anastasiia Smolienko/Keystone Press Agency

Руски председник Владимир Путин могао би да нападне НАТО за мање од једне деценије, упозорио је немачки министар одбране Борис Писторијус.

"Скоро свакодневно чујемо претње из Кремља... тако да морамо узети у обзир да би Владимир Путин једног дана могао чак и да нападне неку земљу НАТО-а", рекао је Писторијус немачком листу "Тагешпигл".

Иако руски напад није вероватан "за сада", министар тврди да немачки стручњаци "очекују период од пет до осам година у којем би то могло бити могуће". Морамо да научимо да поново живимо са опасношћу и да се припремимо - војно, друштвено и у смислу цивилне одбране, упозорио је Писторијус.

Нешто раније, лист "Блид" објавио је да се Немачка спрема за рат НАТО-а и Русије који би, према сценарију немачког Министарства одбране, могао да почне у лето 2025. након пораза украјинских оружаних снага.

Пре Писторијуса, високи званичник НАТО, адмирал Роб Бауер рекао је да се војна алијанса суочава са "најопаснијим светом у деценијама" и позвао на "борбену трансформацију НАТО-а". Такође је упозорио да цивили морају да се припреме за рат са Русијом у наредних 20 година.

"Морамо да схватимо да нам мир није загарантован. И зато се ми (НАТО) спремамо за сукоб са Русијом. Али дискусија је много шира. То је такође индустријска база и такође људи који морају да схвате да играју улогу", рекао је председавајући Војног комитета НАТО и похвалио Шведску што је позвала своје грађане да се припреме за рат."

Раније овог месеца, шведски главнокомандујући Микаел Биден је позвао Швеђане да се "ментално припреме" за рат, док је министар за цивилну одбрану Карл-Оскар Бохлин упозорио да би "рат могао доћи у Шведску".

Писторијус је рекао да су шведска упозорења "разумљива из скандинавске перспективе", додајући да се Шведска суочава са "још озбиљнијом ситуацијом", с обзиром на њену близину Русији. Шведска ипак још није члан НАТО-а.

Премијерка Естоније Каја Калас пак верује да је 5, односно 20 година оптимистично и упозорила је да Европа има три до пет година да се припреми за руску претњу источном крилу НАТО.

"Наши обавештајци процењују да ће то бити три до пет година, а то у великој мери зависи од тога како ћемо управљати нашим јединством и задржати став према Украјини. Јер оно што Русија жели је пауза да прикупи своје ресурсе и снагу. Слабост провоцира агресоре, па слабост провоцира Русију“, објаснила је Калас.

Министар спољних послова Литваније Габриелијус Ландсбергис, отворени Путинов критичар који је био један од најгласнијих присталица уласка Украјини у ЕУ, позвао је у четвртак Европу да убрза припреме за "руску агресију".

"Постоји шанса да Русија можда неће бити обуздана у Украјини", рекао је Ландсбергис АФП-у на Светском економском форуму у Давосу.

Москва је више пута истицала да није претња ни по једну земљу НАТО, али да ће пратити дејства која су потенцијално опасна за њене интересе.

Руски председник Владимир Путин поручио је раније да Москва не жели директан војни сукоб са Северноатлантском алијансом, али ако неко то буде желео, Москва ће бити спремна за то.

image