Свет

Командант НАТО-а у Европи: Руска агресија највећа претња Алијанси

Генерал Кристофер Каволи нагласио је да Америчко-јадранска повеља подржава земље југоисточне Европе у стицању чланства у НАТО-у, те да ће се због претњи којима је изложен западни војни блок наставити обуке и вежбе са савезницима и партнерима
Командант НАТО-а у Европи: Руска агресија највећа претња Алијансиwww.globallookpress.com © Marcus Brandt

Врховни командант НАТО снага у Европи амерички генерал Кристофер Каволи оценио је да руска агресија и терористичке групе представљају најјачу претњу Алијанси, те да ће се због тога наставити вежбе са савезницима.

"Руска агресија и терористичке групе представљају најјачу претњу Алијанси. У циљу борбе против ове претње, чланице су се обавезале да ће наставити обуку и вежбе са савезницима и партнерима", изјавио је Каволи након Конференције начелника генералштабова војски држава чланица Америчко-јадранске повеље (А5) одржане у Скопљу.

Амерички генерал је нагласио да од оснивања пре 20 година А5 подржава земље југоисточне Европе у стицању чланства у НАТО-у, као и то да су на овогодишњој конференцији настављени успешан дијалог и сарадња с државама чланицама Албанијом, БиХ, Хрватском и Северном Македонијом, као и са земљама посматрачима "Косовом" и Словенијом.

"Сједињене Државе подржавају напоре земље и реформске напоре како би се испунили критеријуми НАТО-а и још једном потврђујемо политику отворених врата", рекао је Каволи, а пренео Н1.

Иначе, на конференцији у главном граду Северне Македоније, разговарало се о важним одбрамбеним питањима, као што су повећање сајбер безбедности, повећање интероперабилности и учешће у међународним мисијама, операцијама и вежбама.

image