Свет

Активна одбрана: Kако Украјина планира да преживи 2024. годину

Након што се летња контраофанзива завршила неуспехом, Кијев прелази на нову стратегију док се припрема за трећу годину сукоба
Активна одбрана: Kако Украјина планира да преживи 2024. годину© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

"Право да ти кажем, ситуација је катастрофална", каже Вања, украјински војник стациониран на источној обали Дњепра.

Положај који његова јединица држи је у мочвари, лешеви украјинских војника су свуда унаоколо, температуре су у дебелом минусу, а како украјинске снаге морају да пређу реку малим чамцима да их не би уочили, о тешкој артиљерији нема ни говора. Циљ им је да утврде положај са ког би могли да изводе нападе дубље у руску територију.

Ситуација на терену показала им је да је та идеја неодржива. Не само да неће моћи ту да остану, већ ће морати да се повуку или претрпе тешке губитке. И то, пише "Фајненшел тајмс", не важи само за Вањину чету, већ и за целу украјинску војску.

Другу годину сукоба војни изгледи Украјине су све слабији. Кијев је давно престао да се нада брзој победи и спрема се за дуготрајни сукоб. Западни званичници све чешће упозоравају да ове године нема изгледа за оперативни пробој.

Кијев је, бар тако делује, прихватио ову реалност и украјински лидер Владимир Зеленски је почетком децембра изјавио да је наступила "нова фаза" сукоба. Након што су његове трупе неславно пропале на југу земље, наредио је војсци да изгради нова утврђења дуж 1.000 километара дуге линије фронта, сигнализирајући прелазак са офанзивног на дефанзивни став.

Западни званичник каже за ФТ да би стратегија "активне одбране" – држање одбрамбених линија, али испитивање слабих тачака за експлоатацију у комбинацији са ваздушним ударима великог домета - омогућила Украјини да "изгради своје снаге" ове године и припреми се за контраофанзиву 2025.

Али неколико фактора се ту мора узети у обзир. Највећи проблем Кијева је неизвесност око западне војне помоћи коју Украјина, узгред, сагорева невероватном брзином. Постоје отворена питања о решености Запада и да ли он може и хоће да настави да подржава Украјину и у којој мери.

Вашингтон је главни извор главобоље за Зеленског будући да је Бела кућа 27. децембра саопштила да више нема слања војне помоћи Украјини док Конгрес не пристане да одблокира средства. Чак и ако Бела кућа постигне договор са Конгресом о пружању помоћи Украјини, мало је вероватно да ће моћи да допуни залихе Кијева.

Чак је и НАТО упозорио да је Русија нагомилала пројектиле и да ће ове зиме засути Украјину њима и "гурнути је у мрак".

Ту је и проблем огромних губитака украјинских снага о којима се нерадо прича и још омраженија мобилизација 500.000 људи која је угушила сваку жељу Украјинаца за борбом.

"Стратешка одбрана" је стратегија коју, наводно, Вашингтон покушава да "прода" Кијеву већ неко време - држање положаја, гомилање залиха и потрага за слабим тачкама руских снага. Проблем је што се многи у Украјини не слажу са том стратегијом и страхују да ће она послати поруку да Кијев не може да победи у сукобу.

Фокусирање на мировање без офанзивне компоненте била би "грешка историјских размера", упозорава Андриј Загородњук, бивши министар одбране Украјине. Без тога, Путин ће "свима у свету поручивати да Украјина не може да победи у рату".

Поједини украјински званичници страхују да би Русија могла да крене у офанзиву већ на лето, а Москва - за разлику од Кијева - има људство, оружје и муницију и у бољем су положају.

До тада, обе стране морају да прегурају зиму. Али та пауза би могла да буде корисна Москви јер ће исцрпити западну подршку Украјини, упозоравају амерички обавештајци.

"Вероватно је поштено рећи да украјински систем у потпуности зависи од континуиране војне помоћи са Запада", рекао је један неименовани западни званичник.

image