Свет

Украјина не може да обећа да неће остати без струје

Ова зима је тешка за енергетски систем Украјине, рекао је украјински премијер Денис Шмигал. – Немогуће је да не буде искључења струје, наводе у "Укренергу"
Украјина не може да обећа да неће остати без струјеwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

"Укренерго", национални енергетски оператер Украјине, не може да гарантује да широм земље неће бити нестанка струје у наредном периоду, рекао је главни диспечер компаније Виталиј Зајченко.

"Разумемо да смо у рату. Немогуће је да не буде нестанака струје. Напади могу да буду најразличитији, мада, ако их не буде, онда не постоји ризик за велики проблем у систему", казао је Зајченко у интервјуу за "Економску истину".

Директор украјинског Центра за енергетска истраживања Александар Харченко није имао оваква предвиђања. Он је крајем децембра негирао опцију да ће у зимском периоду бити нестанака струје.

Зато је украјински премијер Денис Шмигал више пута упозоравао да ће предстојећа зима бити тешка за енергетски систем Украјине. Према његовим речима, земља је добила финансијска средства за улазак у грејну сезону, а "Укренерго" је обећао да ће пре почетка грејне сезоне обновити рекордан број блокова електрана.

Оружане снаге Русије ударају на енергетску и одбрамбену индустрију, војну команду и комуникационе објекте на територији Украјине као одговор на нападе украјинских оружаних снага на цивилне циљеве на територији Русије. У Украјини је готово свакодневно на снази узбуна за ваздушни напад, понекад и широм земље.

image
VV inauguration
banner