Свет

Тензије и на Афричком Рогу: Египат стао уз Сомалију

Председник Египта Абдел Фатах ал-Сиси реаговао је након што је Етиопија најавила да ће размотрити признавање независности међународно непризнатог Сомалиленда
Тензије и на Афричком Рогу: Египат стао уз Сомалију© Tanjug/AP Photo/Farah Abdi Warsameh

Египат неће дозволити било какво угрожавање Сомалије или њене безбедности, рекао је председник Египта Абдел Фатах ал-Сиси након што је Етиопија најавила да ће размотрити признавање независности територије коју Могадиш, али и међународна заједница сматрају сомалијском територијом.

Покушај да неко "скочи на комад земље" и покуша да га контролише, нешто је на шта нико неће пристати, рекао је Сиси на конференцији за новинаре са председником Сомалије Хасаном Шеиком Мохамудом у Каиру.

Етиопија и међународно непризнати Сомалиленд, који је независност од Сомалије прогласио још 1991. године, недавно су потписали споразум по коме би ова област на Рогу Африке своју обалу Црвеног мора изнајмила Адис Абеби, а заузврат добила удео у "Етиопија ерлајнсу".

Највећи проблем је у томе што је председник Сомалиленда Мусе Бихи Абди рекао да овај документ укључује и део у коме се наводи да ће Етиопија признати ову територију као независну државу – а тако нешто ниједна друга земља није учинила у последњих 30 година, односно од како је бивши британски протекторат обнародовао да се више не сматра делом Сомалије.

Дан након што је Меморандум о разумевању потписан, Сомалија га је описала као чин "агресије" који је "препрека миру и стабилности". Такође је опозвала свог амбасадора из Адис Абебе, а онда је и амбасадор Етиопије у Сомалији напустио Могадиш.

"Ми ћемо бранити нашу земљу, бранићемо је свим потребним средствима и тражити подршку било ког савезника који је спреман да нам помогне", рекао је председник Хасан Шеик Мохамуд, који је позвавши омладину да се "спрема за одбрану наше земље", Етиопију прогласио за "непријатеља" државе.

Етиопија и Сомалија имају, иначе, дугу историју ривалства, а 1977. и 1978. године, водиле су разорни рат.

Сомалиланд је био британска колонија до 1960. године. Територија је имала и свега пет дана независности пре него што се добровољно ујединио са бившом италијанском колонијом Сомалијом. 

Без признања, Сомалиленд се бори да привуче инвестиције и одсечен је од међународних финансија, које се углавном каналишу преко Могадиша. У интервјуу за "Обзервер", министар спољних послова Сомалиленда, Еса Кејд, рекао је да ће споразум о луци са Етиопијом "легитимисати наше самоопредељење" и да би могао да изазове "домино ефекат" да друге земље признају територију.

Етиопија је без излаза на море остала након што је Еритреја прогласила независност и заузела етиопску обалу Црвеног мора. Садашњи премијер Абиј Ахмед Али покушава да приступ мору врати.

"Етиопија је острво окружено водом, али je земља која је жедна. Црвено море и Нил ће одредити судбину Етиопије. Они су међусобно повезани са Етиопијом и биће основе које ће или довести до развоја Етиопије или довести до њеног пропадања",  рекао је Абиј Ахмед Али.

Уз Египат, огласили су се и Афричка унија, Катар, Турска и Сједињене Државе који су Етиопију позвали да поштује суверенитет Могадиша.

image