Свет

Троугао Ал Акса: План Хута да зауставе светску трговину

Ако узмемо у обзир да се Суецки канал и мореуз Хормуз налазе на удаљеностима од 1.600 до 2.000 км, у зависности од места лансирања јасно је да су Хути и више него способни да дејствују по њима
Троугао Ал Акса: План Хута да зауставе светску трговинуwww.globallookpress.com © Iranian Army Office/Keystone Press Agency

Током протеклих пар дана, поједини извори објавили су наводни план Хута о начину како да се онемогући светска трговина нафтом, тачније допремање нафте из држава Персијског залива.

Овај план, у редовима Хута познат је под називом "Троугао Ал Акса" и има циљ да одврати САД и Велику Британију од потенцијалне инвазије на територије под њиховом контролом, а уједно представља и одговор на страдање Палестинаца у текућем сукобу са израелском војском.

Шта подразумева план "Троугао Ал Акса"?

Према писању извора који су објавили постојање овог плана, Хути би његовом имплементацијом затворили, односно онемогућили пролаз првенствено нафтним танкерима, а последично и свим осталим бродовима кроз три уска пролаза око Арабијског полуострва.

У питању су Суецки канал, мореузи Баб ел Мандеб и Ормуз, а њихово блокирање било би удар за целокупну светску економију, имајући у виду да кроз сва три пролаза прође по 20.000 пловила различитих врста годишње.

Што се тиче саме нафте, кроз Суецки канал и Баб ел Мандеб је у току протеклих година, просечно пролазило између четири и пет милиона барела нафте дневно, док је само кроз Хормуз пролазило између 17 и 20 милиона барела нафте сваког дана, што овај мореуз чини најпрометнијим на свету када је у питању "црно злато".

Чиме би Хути могли да затворе три пролаза?

Хути неће моћи дословно да блокирају пролаз бродова кроз Суец и Ормуз због превелике физичке удаљености и чињенице да се канал налази у Египту, а мореуз између Ирана и Омана, док би у случају Баб ел Мадаба ово било могуће уколико заузму територију непосредно око њега, а која је тренутно под контролом снага Републике Јемен.

Стога би се затварање три пролаза највероватније обавило употребом наоружања дугог домета, у чије способности је светска јавност могла да се увери приликом напада Хута на нафтна постројења надомак Абу Дабија, затим у Саудијској Арабији, као и у ударима на територију Израела.

Већина наоружања потиче из Ирана и у питању су крстареће ракете, лутајућа муниција и беспилотне летелице, међу којима су:

  • крстареће ракете из породице "сумар" - домет се процењује на око 2.000 километара;
  • крстареће ракете из породице "кудс", конкретно "кудс 2" и "кудс 3" - домет је око 1.350 километара, а ове ракете коришћене су за горепоменуте нападе на Емирате и Саудијску Арабију;
  • беспилотне летелице/лутајућа муниција из породице "самад", конкретно "самад 2" и "самад 3" - домет летелица је између 1.500 и 1.800 км, и могу бити опремљене камером за извиђање или бојевом главом тежине 18 килограма, а такође су коришћене у горепоменутим  нападима. Постоје и информације да Хути раде на развоју верзије "самад 4", чији ће домет бити већи од 2.000 км;
  • лутајућа муниција "вајид" - домаћа верзија иранске "шахид 136" (познатог и по руској верзији "геран 2") домета 2.500 км, који су се до сада одлично показали у зони СВО;
  • Балистичке ракете средњег домета "тајфун" - такође домаћа верзија иранских ракета "кадр-110" домета између 1.800 и 2.000 км, са повећаном прецизности.

Колико је план остварив?

Ако узмемо у обзир да се Суецки канал и Ормуски мореуз налазе на удаљеностима од 1.600 до 2.000 км, у зависности од места лансирања јасно је да су Хути и више него способни да дејствују по њима. Са друге стране, Баб ел Мадаб се може гађати и наоружањем мањег домета, па нема сумње да ће у случају примене "Троугла Ал Аксе" ракете и летелице дугог домета бити резервисане за даље дестинације.

Иако Хути можда немају довољан број система да константно нападају све три тачке, биће довољно да погоде и оштете неколико већих танкера у тренутку проласка и "заглаве" их у каналу или мореузима.

Сличну тактику могу применити и када уследи покушај извлачења онеспособљених пловила, а кључну улогу у спречавању оваквог развоја догађаја имале би посаде система ПВО Саудијске Арабије, Омана, УАЕ, Израела, као и бродова америчке и британске морнарице.

Такође, према наводима појединих британских извора стопа производње беспилотних летелица, балистичких и крстарећих ракета у хутским постројењима, укључујући и подземне, је интензивирана. Процењује да Хути тренутно производе више од 30 система дневно, а разлог за то поред најаве да ће наставити ракетне нападе на америчке и израелске бродове, може бити управо план о затварању три пролаза.

image