Свет

Хути најављују нове нападе: Нападаћемо израелске, али и америчке бродове

САД су врло близу тога да изгубе своју морску безбедност, упозоравају јеменски Хути, док из Уједињених нација поручују да напетост у Црвеном мору врло вероватно неће бити могуће обуздати
Хути најављују нове нападе: Нападаћемо израелске, али и америчке бродовеwww.globallookpress.com © Hani Al-Ansi

Покрет јеменских Хута Ансар Алах данас је саопштио да ће наставити да напада израелске, али и америчке бродове у Црвеном мору.

"Довољно је да бродови буду амерички да бисмо их гађали", рекао је за катарску "Ал џазиру" заменик портпарола покрета Насредин Амер, уз упозорење: "САД се налазе на ивици да изгубе своју морску безбедност", преноси ТАСС.

У међувремену, о ситуацији на Блиском истоку говорио је и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш. Он је поручио да је напетост у Црвеном мору на високом нивоу, и да ће је врло вероватно бити немогуће обуздати.

Подсетимо, раније током дана један амерички брод, који је пловио под заставом Маршалских острва, погођен је у близини обале Јемена. Пентагон је потврдио напад, и за њега оптужио јеменске Хуте. Вашингтон поручује да нико није страдао и да је брод наставио даље по својој маршути, као што је и било планирано.

Ипак, САД су 12 јануара издале саопштење, у којем се наводи да Вашингтон препоручује комерцијалним бродовима, који плове под америчком заставом, да избегавају пловидбу у јужном делу Црвеног мора. Препорука остаје на снази до 19. јануара.

image