Свет

"Блумберг": Пропада покушај ЕУ да руски гас замене ветротурбинама

Аналитичари "Блумберга" предвиђају да ће Немачка, Белгија, Холандија, Данска и Велика Британија достићи само око три четвртине зацртаних циљева
"Блумберг": Пропада покушај ЕУ да руски гас замене ветротурбинамаGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Европски напори да се убрзано изграде ветропаркови на мору како би се смањила зависност од руског природног гаса пропадају будући да се извођачи муче да спроведу пројекте, пише "Блумберг".

Прогноза долази након што су се европски лидери окупили у понедељак у Белгији да промовишу "будућност Европе са ниским садржајем угљеника".

Пре скоро годину дана, Немачка, Белгија, Холандија и Данска одлучиле су да убрзају изградњу ветротурбина на мору како би до 2030. године достигли капацитет од 65 гигавата, што је око пет пута више него данас. Велика Британија планира да на својој обали помоћу ветротурбина обезбеди додатних 50 гигавата. 

"Једна од мојих брига је да не напредујемо довољно брзо. Нећемо испунити циљеве за 2030. годину", рекао је Расмус Ербое, шеф европског сектора за "Орстед", највећег произвођача плутајућих ветроелектрана у региону, преноси Блумберг.

Аналитичари "Блумберга" предвиђају да ће пет земаља достићи само око три четвртине зацртаних циљева.

Упркос политичком притиску да се пројекти развијају брже, њихов развој је заправо успорио. Како наводе из индустријске групе "Ветар Европе" прошле године није донета ниједна коначна одлука о улагању у нову плутајућу ветроелектрану.

Данска компанија "Орстед" је, између осталог, упозорила да постоји ризик да пројекат вредан 10 милијарди долара не буде реализован јер су трошкови порасли, далеко премашујући договорене цене уговора који подржава влада те државе.

image