Свет

Како споразум Белгије и СССР-а из 1989. утиче на ЕУ санкције Русији?

У Белгији се повела расправа да ли та земља уопште може да уведе санкције руским држављанима
Како споразум Белгије и СССР-а из 1989. утиче на ЕУ санкције Русији?www.globallookpress.com © Photoagency Interpress

Било је неколико покушаја да се руским фондовима замрзнутим у Белгији приступи путем споразума између те земље, Луксембурга и СССР-а из 1989. године, изјавио је посланик Зелених Самјуел Коголоати.

У питању је споразум који су три државе потписале у фебруару 1989. као начин да се заштите и подстакну међусобна финансијска улагања.

Споразум који никада није укинут, упркос распаду Совјетског Савеза, предвиђа да се, у случају недостатка дипломатског решења, спорови међу странама решавају путем независног трибунала.

Коголати каже да руски олигарси у овоме виде начин за деблокирање својих средстава у Белгији.

У члану четири уговора наводи се да руске инвестиције на белгијској територији морају бити третиране правично, искључујући сваку неоправдану меру или дискриминацију која би могла да омета управљање, одржавање, коришћење или ликвидацију.

Члан пет дозвољава изузетке под одређеним условима, ако се мере за ограничавање приступа предузимају у јавном интересу.

Посланик Коголати је поднео захтев Одељењу за финансије како би се разјаснило на који начин споразум може да утиче на европске санкције Русији.

"Русија је била та која је неоправдано и незаконито напала Украјину", рекао је он за "Брисел тајмс". "Била би срамота да стари белгијско-совјетски споразум о заштити инвестиција сада нуди руским олигарсима заштиту од санкција ЕУ".

Министар финансија Винсет ван Петегхем потврдио је да се на споразум позвало неколико руских актера чија је имовина замрзнута у Белгији.

Међутим, покушао је да увели Кголатија да је споразум ирелевантан и да неће имати утицаја на европске санкције.

Министар је објаснио да влада узима у обзир само могућности одмрзавања које предвиђају европски прописи, а не други закони.

Он је додао да обавезе Белгије према европском закону имају предност над сваким већ постојећим споразумом са СССР-ом.

Како каже, белгијски трезор не одређује санкције, већ их само примењује.

Тренутно је 66 милијарди евра замрзнутих руских средстава и 190 милијарди евра у паузираним трансакцијама у Белгији.

Министар није прецизирао колико појединаца стоји иза захтева да се активира поступак трибунала који предвиђа споразум из 1989.

image