Свет

Руски удар на Енглезе: Шта ће после Путинове одлуке остати од најпознатијег британског јела?

Руска влада подржала је нацрт закона којим би се Русија повукла из споразума из 1956. по којем су британски бродови могли да лове рибу у руским водама Баренцовог мора
Руски удар на Енглезе: Шта ће после Путинове одлуке остати од најпознатијег британског јела?© Dan Kitwood/Getty Images

Русија се спрема да раскине споразум са Великом Британијом, према којем бродови из ове земље могу да лове рибу у руским водама Баренцовог мора. Због предлога закона који су Думи поднели Министарство спољних послова и Министарство пољопривреде, једно од омиљених британских јела, риба и помфрит, постају угрожени.

Британским пловилима било је дозвољено да скупљају улов у водама Баренцовог мора, дуж обале полуострва Кола, дуж копна источно од рта Канин Нос, као и дуж обале острва Колгујев, те и око острва и то протеклих скоро 70 година - чак и на врхунцу Хладног рата.

Огромне количине бакалара и вахње, које се продају у продавницама широм Велике Британије, традиционално су стизали из ових вода. Према подацима британског рибарства, само прошле године у Баренцовом мору ухваћено је 566.784 тона бакалара, пренео је "Дејли мејл".

Међутим, "што су ловили, ловили су" јер су Кремљ и председник Русије Владимир Путин објавили рибарски рат Великој Британији. Руска влада подржала је нацрт закона којим би се Русија повукла из споразума који датира из 1956. године.

Руски одговор уследио је после британске одлуке да Москви уведе санкције због рата у Украјини.

Велика Британија, наиме, искључила је Русију из статуса најповлашћеније нације у марту 2023. године и увела јој додатну тарифу од 35 одсто на увоз одређене руске робе у земљу.

"Ово је први отказани међународни споразум о храни. Влада је већ одобрила забрану", наводи се и додаје да отказивање споразума неће имати озбиљне спољнополитичке и економске последице по Русију.

Овај потез, који парламент тек треба да потврди, подразумева да ће Руси користити ратне бродове да одврате све британске рибарске чамце који се затекну у њиховим водама.

image