Свет

Фицо: Подржавам тежње Украјине да се придружи ЕУ, али не и НАТО савезу

Он је поновио да не верује у војно решење сукоба у Украјини и поздравио је мировни план који је предложио украјински председник Зеленски, иако га је назвао нереалним
Фицо: Подржавам тежње Украјине да се придружи ЕУ, али не и НАТО савезу© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Током посете Украјини словачки премијер Роберт Фицо је изјавио данас да потврђује подршку настојању Украјине да се придружи Европској унији, али је рекао да постоје разлике око политичких питања, укључујући приступање Украјине НАТО-у.

Фицо, који је прошле године поново изабран на функцију премијера Словачке, састао се са украјинским премијером Денисом Шмихалом у граду Ужгороду на западу Украјине, преноси Ројтерс.

"Желим да се лично захвалим премијеру Шмихалу на размени различитих мишљења у конструктивној и пријатељској атмосфери", рекао је Фицо у видео-обраћању које је објавио његов кабинет након састанка са украјинским премијером.

Он је поновио да не верује у војно решење сукоба у Украјини и поздравио је мировни план који је предложио украјински председник Зеленски иако га је назвао нереалним.

Фицо је поновио да подржава тежње Украјине да се придружи ЕУ и нагласио да се противи украјинском приступању НАТО пакту, рекавши да би уложио вето уколико би се о питању украјинског чланства у северноатлантској алијанси гласало док је он на функцији премијера у Словачкој.

image