Свет

Чек, полако: Мађарски парламент неће журити са ратификацијoм чланства Шведске у НАТО-у

Председавајући мађарског парламента поручио је да тренутно не подржава приступање Шведске Алијанси, али се нада да ће му Стокхолм дати разлог да промени став
Чек, полако: Мађарски парламент неће журити са ратификацијoм чланства Шведске у НАТО-уGetty © Chris McGrath / Staff

Председник мађарског парламента рекао је да скупштина не жури да ратификује приступање Шведске НАТО-у, након што је Турска одобрила чланство до недавно неутралне скандинавске земље у Алијанси.

"Не осећам да треба да журимо, заправо не мислим да постоји ванредна околност" која би захтевала хитност, рекао је председник парламента Ласло Ковер.

Ковер је рекао да тренутно не подржава приступање Шведске, али је додао да се нада да ће му Шведска "дати разлог" да промени свој став.

Чини се да је овај ноншалантни став Мађарске разлог зашто је шведски премијер Улф Кристерсон прихватио позив премијера Виктора Орбана да дође у Будимпешту у покушају да поправи нарушене билатералне везе, пише "Блумберг".

Орбан и његови министри су у прошлости оптуживали Стокхолм за подривање односа због критика владавине права и стања демократије у Мађарској.

Орбан је рекао генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу да ће покушати да "пожури" парламент да одобри улазак Шведске у НАТО, што би могло да се очекује 26. фебруара за када је заказана седница скупштине. Ковер је објаснио да опозиција не би дозволила сазивање посебне седнице пре тог датума.

image