Свет

Шведска се спрема за рат?

Шведски званичници припремају грађане за могући рат, наводећи да је у свести народа потребно отворити врата, која су дуго била затворена, а која указују на могућност од евентуалног избијања сукоба
Шведска се спрема за рат?© Elements.envato.com

Министар цивилне одбране Шведске Карл-Оскар Булин позвао је грађане да буду спремни за потенцијални рат. На конференцији о националној безбедности он је поручио да "пре свега жели не да утиче на страх (Швеђана), већ на то како схватају ситуацију".

"Покушавам да отворим врата, која су за многе Швеђане затворена, можда, целог живота", прокоментарисао је он, додајући да се сада поставља питање: "Ко сте ви, уколико почне рат?"

Главнокомандујући шведске војске Микаел Бјуден потврдио је за "ТВ4" да је ситуација постала веома озбиљна, преносе "РИА Новости".  

"Сада говоримо о преласку са речи и разумевања на дело", изјавио је он. 

Ипак, бивши сарадник ЦИА Реј Макговерн недавно је поручио да, иако различити европски званичници говоре да се треба припремити за претњу која може доћи из Русије, у реалности "нема апсолутно никаквих назнака да Русија жели нешто више" од тога да оствари своје циљеве (у зони СВО), односно, да се увери у то да је "Украјина неутрална, да у њој нема офанзивног оружја, и да тамо постоји тампон зона која Западу неће дозволити да се пуца на људе Донбаса". 

Шведска, подсетимо, још није чланица НАТО-а, иако то жели да буде. Држава активно ради на том пољу, а подршку јој пружају и САД.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен пре свега неколико дана је поручио да се Вашингтон залаже за што скорију ратификацију документа о уласку Стокхолма у Алијансу, будући да би то "било корисно за све савезнике". 

image