Свет

Британија онемоћала: Војска неспособна за борбу с Русијом

Глобална претња је све већа а расте и хаос у британским војним редовима
Британија онемоћала: Војска неспособна за борбу с Русијом© Leon Neal/Getty Images

Рат с Русијом је све ближи, а Британија би у таквом сукобу изгубила јер су њене одбрамбене снаге неспособне за борбу, указује британски "Телеграф".

Лист наводи и да је западна одлучност да подржава Украјину која се очајнички бори да ојача своју одбрану, али и да остане уз израелске снаге које се боре за напредак у Гази, све више под знаком питања.

Опсежна војна подршка коју је Кијев добијао од својих западних савезника – укључујући и Британију – сада је све стидљивија, а како се сукоб приближава другој годишњици, Украјина се суочава са све озбиљнијим недостатком оружја и забрињавајућим знацима да подршка са Запада слаби.

"Телеграф" указује да је слична ситуација и у Гази, где, упркос жестини израелског војног напада, Израелске одбрамбене снаге и даље наилазе на јак отпор Хамаса. 

Вероватноћа да ће подршка Запада избледети и на овом фронту, како указује британски медиј, "убеђује Хамас и његове иранске финансијере да би могли да победе".

"И Хамас и Техеран ће бити подстакнути недавним индикацијама да Бајденова администрација жели да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху буде смењен са власти. И високи шефови израелске обавештајне службе скептични су да ИДФ-ова операција 'Мачеви гвожђа' може да постигне свој крајњи циљ, односно уништења Хамаса", указује "Телеграф".

Због свега овога глобалне претње су, како лист констатује "све злослутније", а приоритет западних сила попут Британије, морало би да буде хитно јачање војних ресурса, "како би се ухватили у коштац са свим будућим непријатељским актима, било да су то руске операције против НАТО-а на источном крилу или напади на кључне савезнике које би подржавао Иран".

Британија тренутно нема капацитете да се супротстави ривалима - јер њене војне снаге су кратко речено, потпуно онемоћале.

Начелник британског генералштаба Патрик Сандерс, недавно је у жестокој критици тренутног стања војне спремности те државе, рекао да вишедеценијски резови у одбрани, значе да би Британија у будућности морала да се ослања на "грађанске армије" ако се умеша у свеопшти рат "са непријатељском државом попут Русије".

Последњих месеци, неколико истакнутих војних личности, укључујући и адмирала Роба Бауера, шефа војног комитета НАТО-а, објавило је оштра упозорења да Европа треба да се припреми за рат са Русијом, а такав став је ове недеље поновио шеф норвешке војске, који је рекао да истиче време за одбрану Европе од све непредвидљивијег Путина.

Ипак, не само да је Влада Уједињеног Краљевства у процесу смањивања војске на капацитете најмање још од Наполеоновог доба, већ се тамошње војно руководство бори да прикупи довољно регрута "да замени јадних 72.500 потпуно обучених војника који ће отићи до следеће године". 

Ту је и опасан недостатак опреме, због кога би новим регрутима, чак и ако би били ангажовани били недоступни витални делови обуке.

"Није незамисливо да би регрути могли да се суоче са истим оскудицама као и њихови преци 1930-их, када је велика несташица пушака довела до тога да парадирали са метлама. И немачки Бундесвер је 2015. године доживео ову срамотну судбину када су његови војници користили метле да прикрију недостатак тешких митраљеза", указује "Телеграф".

image