Свет

Генерал "јуначке" белгијске војске: Бацаћемо каменице када крене рат

Белгијске оружане снаге немају муниције ни за неколико сати рата
Генерал "јуначке" белгијске војске: Бацаћемо каменице када крене рат© Sean Gallup/Getty Images

"Јуначка белгијска војска" како ју је пред судом у Хагу иронично назвао лидер радикала Војислав Шешељ, ускоро ће, према речима бившег највишег генерала те земље Марка Тајса, непријатеље морати да гађа камењем.

Толико белгијском арсеналу недостаје муниције и средстава неопходних за рат.

Тајс, који се недавно повукао из белгијске војске у чину генерал-потпуковника поручио је да би обезбеђивање резерви муниције за одбијање било каквог напада који траје до два месеца захтевало улагања од "пет до седам милијарди евра", што је далеко више него што влада тренутно пружа. 

"Ако данас избије рат, због несташице муниције ћемо после само неколико сати морати да бацамо камење", додао је Тајс, наводећи да би Белгија свој војни буџет морала да повећа за најмање 33 пута како би се борила бар само месец дана.

У новембру, убрзо након Тајсовог пензионисања, белгијска влада је потписала дводеценијски уговор са локалним произвођачем наоружања ФН Херстал, али ни то није нека вајда јер ће за испоруке тог оружја бити потребно време.

Белгија је прошле године повећала своју војну потрошњу за 15 одсто, и тако издвајања за одбрану земље подигла на скромних 4,2 милијарде евра, што је мање од минималног износа за који Тајс каже да је потребан само за муницију. 

Прошле године ова држава потрошила је на одбрану 1,2 одсто свог БДП-а, што је знатно испод два одсто колико захтева НАТО. 

У међувремену, земља је била широке руке према Кијеву – Украјини је, до сад послала помоћ у вредности од 290 милиона евра – у оружју, муницији и несмртоносној опрему попут генератора, горива и делова возила.

Да ово није тренутна слабост белгијске војске, већ да се та земља никада и није могла подичити херојском армијом, указао је својевремено и Шешељ пред Хашким трибуналом питајући сведока Рејнада Туненса зна ли колико је дуго 1940. године белгијска војска оружала отпор Хитлеровој солдатески.

Збуњени сведок једва је промуцао да се "није радило о месецу", да би га затим лидер радикала, подсмевајући се упитао: "Је ли се радило о сатима и минутима господине Тунез?"

"Ваљда сте на војној академији учили о јуначким традицијама белгијске војске. Ваљада и белгијска војска има неку јуначку традицију?" смејао се Шешељ.

Упркос томе што је 27 држава чланица ЕУ уложило рекордних 58 милијарди евра на своје оружане снаге 2022. године, Белгија ипак није једина чланица блока која не би била у стању да се бори у неком интензивном сукобу.

Немачки отпор непријатељу једва би потрајао два дана, италијански исто толико док би француска борба потрајала "чак" неколико недеља, а Британци би капитулирали и за мање од дана, тврдили су минулих месеци поједини војни званичници ових држава.

У случајевима Немачке, Италије и Велике Британије, преусмеравање муниције и опреме у Украјину директно је појело националне залихе, Немачке артиљеријске трупе, на пример, наводно уопште и немају гранате од 155 мм и топове из којих би могли да их испаљују, пошто је ово оружје донирано Кијеву.

image