Свет

Британски научник: Би-Би-Си "погрешно представио" ризик од ковида да би оправдао затварање

"Сумњам да је овим дезинформацијама дозвољено да опстану током 2020. јер су оправдавале затварање целокупног становништва", рекао је саветник шкотске владе за време јека пандемије
Британски научник: Би-Би-Си "погрешно представио" ризик од ковида да би оправдао затварањеGetty © Peter Macdiarmid/Getty Images

Би-Би-Сију је дозвољено да "погрешно представи" ризик који вирус ковид 19 представља за већину људи, како би појачао подршку јавности за затварање, поручио је британски епидемиолог и саветник шкотске владе у јеку пандемије Маркус Вулфхаус.

Проф. Вулхаус је током сведочења пред одбором за истрагу одговора Владе на пандемију критиковао британски јавни сервис зато што је "узастопно извештавао о ретким смртима или тешким облицима болести међу здравим одраслима као да је то била норма".

Како каже, то је створило "обмањујући утисак" међу гледаоцима Би-Би-Си Њуз на почетку пандемије да су "сви у опасности" и да "вирус не дискриминише", иако су, како каже, смртни исходи након заразе вирусом били 10.000 пута чешћи међу онима старијим од 75 година него код млађих од 15 година, преноси "Телеграф".

"Сумњам да је овим дезинформацијама дозвољено да опстану током 2020. јер су оправдавале затварање целокупног становништва", каже професор на Универзитету у Единбургу.

Истиче да је "погрешна перцепција" коју је створио Би-Би-Си била "препрека интервенцијама међу рањивом мањином која је заиста била у високом ризику од ковида".

Такође је закључио да је закључавање било "најмање ефикасно у заштити најугроженијих управо због њихове потребе да имају контакте са здравственим и социјалним радницима – самоизолација није била опција", рекао је стручњак, додавши да је то "требало препознати од самог почетка".

Новинари "Телеграфа" су прошле године разговарали са садашњим и бившим новинарима Би-Би-Сија који су говорили о "клими страха" у корпорацији за време пандемије, при чему су се искусним новинарима "отворено ругали" ако доводе у питање затварање.

image