Магазин

Доктор за РТ Балкан: Како да разликујемо грип, ковид и друге инфекције дисајних органа

Мало нас "гребуцка" грло, кашњемо, боли нас глава. Топломер показује да имамо температуру, те полако почињемо да сумњамо да имамо грип или можда корону. Како да их разликујемо? Да бисмо били "начисто" са ситуацијом у којој се налазимо, најбоље ће показати лабараторијски налази, али није на одмет да имамо на уму да "грип настаје нагло, док ковид постепено", каже за РТ Балкан епидемиолог Зоран Радовановић.
Доктор за РТ Балкан: Како да разликујемо грип, ковид и друге инфекције дисајних органа© freepik

Статистика са почетка месеца, говори да је у Србији од 4. до 10 децембра пријављено 9.150 случајева обољења сличних грипу и у поређењу са претходном недељом бележи се благи пораст броја оболелих, наводе из Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут". Ово је само почетак, јер сезона грипа и других инфекција обично буде у пуном јеку у време празника - Нове године, Божића и слава, кад су окупљања и дружења учесталија.

Тада се јавња и већа опасност од вирусних инфекција и није лоше да јачамо имунитет, али и да се "упознамо" са симптомима који могу указивати на грип, ковид или неку другу инфекцију.

Грип настаје нагло, ковид постепено

Грип карактерише изненадна повишена телесна температура, малаксалост, главобоља, бол у мишићима и зглобовима, грозница, сув кашаљ, бол у грлу, појачана секреција из носа: "Грип настаје нагло - за само један сат из пуног здравља не можете да устанете из кревета и праћен је високом температуром. Код ковида је то све постепеније и такође, може да буде пропраћен температуром, главобољом, гушобољом, цурењем носа", објашљава за РТ Балкан Зоран Радовановић, епидемиолог.

Није једноставно разликовати ковид од других инфекција дисајних органа и у тим случајевима, неопходна лабараторијска анализа:

"Разликовати ковид од других инфекција дисајних органа је врло тешко уколико не уради лабараторија и мора да се ради дијагностика. Код релативно малог броја пацијената је примећен губитак мириса и укуса, па то може да укаже на разлику. Али, ово одсуство укуса и мириса се јавља и код грипа. Зато је пресудан лабараторијски тест", наглашава епидемиолог.

Вакцинација, јачање имунитета и избегавање великих окупљања

Током зимског периода неопходно је да јачамо имунитет витаминима и минералима. Најбоље је да их "црпимо" из свежег воћа и поврћа, а хидратација водом и чајевима није на одмет, док се добар сан, шетње и облачење у складу са временом подразумевају. Такође, доктор сматра да је најефикаснија мера превенције грипа - вакцинација.

"Преветнива против грипа је вакцина. Пошто за ковид није увезена вакцина која штити, треба да се штитимо маскама, избегавамо скупове и то посебно места где на малом простору има пуно људи", саветује доктор.

image