Свет

Шеф америчке морнарице: Британији је потребна већа војска

Америка наставља да улаже у националну безбедност, упркос економским изазовима, каже секретар Морнарице Сједињених Америчких Држава Карлос Дел Торо
Шеф америчке морнарице: Британији је потребна већа војскаGetty © Andrew Matthews - WPA Pool/Getty Images

Уједињено Краљевство требало би поново да процени величину својих оружаних снага, изјавио је пензионисани официр и секретар Морнарице Сједињених Америчких Држава Карлос Дел Торо.

Он је, током посете Краљевском институту уједињених служби у Лондону, указао на ситуације које САД и савезници виде као претњу, а међу њима је ескалација кризе на Блиском истоку, али и политика Русије и Кине.

Упитан да ли су САД забринуте да је британска војска постала премала, Дел Торо је одговорио: "Мислим да је важно да Уједињено Краљевство поново процени ситуацију, с обзиром на претње које данас постоје."

Он је истакао да су усред "краткорочних претњи по Велику Британију и Америку", улагања у Краљевску морнарицу изузетно значајна.

Дел Торо је напоменуо да САД настављају да улажу у националну безбедност, упркос економским изазовима.

Британска краљевска ратна морнарица због недостатка морнара морала је да повуче из употребе две фрегате – Вестминстер и Аргајл.

Британска војска тренутно има 74.000 професионалних војника, од којих ће 20.000 учествовати у вежби "Непоколебљиви бранилац 2024", која је једна од највећих вежби НАТО-а у последњих неколико деценија.

image