Свет

Макрон и Си разменили честитке поводом 60 година дипломатских односа

Француска и Кина морају да иду напред руку под руку и траже заједничка решења како би одговорили на глобалне изазове, наводи се
Макрон и Си разменили честитке поводом 60 година дипломатских односа© Ng Han Guan - Pool/Getty Images

Француска и Кина обележиле су данас 60. година од успостављања дипломатских односа, због чега су председници Емануел Макрон и Си Ђинпинг разменили честитке.

Две државе су пре шест деценија "пробиле лед" хладног рата и блоковских подела како би успоставиле дипломатске односе на нивоу амбасадора, приметио је Си, додајући да је овај историјски догађај подстакао "глобални пејзаж да еволуира у правом смеру дијалога и сарадње, која и данас нуди инспирацију".

"Током протеклих 60 година, две земље су се држале стратешких избора независно од спољних утицаја и увек су биле посвећене постизању заједничког развоја кроз узајамно корисну сарадњу, промовисање узајамног учења међу цивилизацијама кроз равноправну размену и заједнички одговор на глобалне изазове кроз мултилатералну координацију", наводи се у честитки кинеског председника, преноси агенција Синхуа.

Кинеско-француски односи су одиграли и виталну улогу у одржавању глобалног мира и стабилности, промовисању мултиполаризације света и унапређењу демократизације међународних односа, истакао је Си.

"Кина и Француска као сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација, треба да остану верне првобитној тежњи за успостављањем дипломатских односа, да преузму одговорност и заједнички отворе пут мира, безбедности, просперитета и напретка за људски развој", поручио је он.

Председник Кине је навео да је спреман да ради са Макроном како би се 60. годишњица дипломатских односа искористила као прилика да се подрже фундаментални принципи и свеобухватно стратешко партнерство Кине и Француске учини чвршћим и динамичнијим, како би се додатно допринело добробити два народа и човечанства.

Макрон је у својој честитки рекао да је успостављање француско-кинеских дипломатских односа пре 60 година била далековида историјска одлука.

"Свет се сада суочава са кризом као ниједном раније. Француска и Кина, Европа и Кина морају да иду напред руку под руку и траже заједничка решења како би одговорили на глобалне изазове", навео је Макрон.

Он је додао да се нада да ће заједно са председником Си Ђинпингом наставити да подстиче билатералну комуникацију и економску, трговинску, друштвену и културну сарадњу, унапређује комуникацију и координацију о глобалним питањима и продубљује свеобухватно стратешко партнерство Француске и Кине.

image