Свет

Да ли Кина преко соларних панела улази у Пентагон?

Инсталирање соларних панела на зграду Пентагона могло би да доведе до више проблема него решења, упозоравају стручњаци
Да ли Кина преко соларних панела улази у Пентагон?Getty © Andy Dunaway/USAF

Америчко Министарство енергетике је објавило да поставља соларне панеле на кров Пентагона из еколошких разлога, иако није урађена никаква студија о изводљивости овог подухвата.

А пошто осам од десет соларних панела који се постављају у Америци долазе из Кине, поставља се питање: Одакле ће доћи соларни систем за Пентагон - пре свега, да ли ће панели бити кинески? Шта је са батеријама? Систем пребацивања? Ако Кинези, да ли би могли да ометају систем?

Чак и ако Пентагон купи панеле америчке производње, металуршки силицијум и полисилицијум потребни за соларне панеле углавном долазе из Кине, пише "Ејжа тајмс".

Поред тога, ако Пентагон заиста жели да се ослања на соларну енергију, биће му потребне огромне батерије. Оне су засноване на литијуму, а Кина је други највећи произвођач на свету.

Када је реч о батеријама, блог "Соларквоутс" наводи да се "шест од десет највећих светских компанија за производњу литијум-јонских батерија налази се у Кини. Они су произвели невероватних 79 посто свих литијум-јонских батерија које су ушле на глобално тржиште 2021. и предвиђено је да ће остати водећа земља у производњи литијум-јонских батерија 2025".

Чак и ако су паковања батерија произведена у Америци, појединачне батерије у њима вероватно долазе из Азије, највероватније Кине, наводи "Ејжа тајмс".

У складу са Законом о куповини америчких производа, Пентагон би морао да најмање половину својих потреба задовољава робом домаће производње. Ипак, и тај Закон садржи изузетке, који се често користе.

Ни Министарство енергетике, које обезбеђује почетна средства, ни Министарство одбране вероватно неће обраћати превише пажње ако су инсталације за производњу соларне енергије пуне кинеских делова.

Ако Пентагон добије соларни систем, батерије ће највероватније бити инсталиране у згради одвојеној од Пентагона – на исти начин на који се специјална независна електрана Пентагона налази у посебној згради.

Иако Министарство енергетике каже да ће они платити соларне панеле, вероватно је да ће трошкови инсталације и нових зграда плус специјални системи повезница и прекидача бити плаћени из буџета Пентагона.

Нико не може да каже колика ће бити стварна цена пројекта, али вероватно ће коштати више стотине милиона долара.

Нова зграда би требало да буде добро загрејана, јер литијумске батерије не воле хладно време, подсећа "Ејжа тајмс".

Они се такође понекад запале, а литијумске пожаре је тешко угасити – обично цео аутомобил, камион или аутобус мора да буде умотан у посебан покривач за гашење пожара, а олупина и даље гори док се не потроши сво литијумско гориво.

Пентагон ће морати да инвестира у систем противпожарне заштите, ако то уопште буде могуће за тако велику инсталацију. Ако до пожара дође и отровни дим из њега обавија Пентагон, особље ће морати да буде евакуисано.

Постављање несигурног и токсичног система у близини Пентагона, или чак унутар њега, значи да ће виталне способности, укључујући националне командне центре, морати да престану са радом, наводи "Ејжа тајмс".

Кров Пентагона није погодан за соларне панеле јер није потпуно раван, нити је дизајниран да држи додатну тежину. Он такође има посебне антене и сензоре, а многи од њих су класификовани.

Исто тако, нема информација о томе колико би соларних панела било потребно да би били корисни или који проценат електричне енергије би они могли да производе.

image