Свет

ЕУ послала ноту чланицама: Одмах обуставите поступак са Кином

Брисел је формално покренуо спор са СТО почетком 2022. године након што је Пекинг увео трговинска ограничења против Литваније крајем 2021. године због продубљивања веза са Тајваном
ЕУ послала ноту чланицама: Одмах обуставите поступак са Кином© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

ЕУ је суспендовала спор који води у Светској трговинској организацији (СТО) против Кине због де факто трговинског ембарга Литванији.

СТО је послала ноту својим чланицама у којој се наводи да је ЕУ затражила да се "одмах обустави поступак" са Кином, преноси бриселски портал "Политико".

"Ово је процедурални корак предузет из техничких разлога и потребе да се процене одређени елементи који произилазе из припреме писаних поднесака", изјавио је портпарол Европске комисије Олоф Гил и додао да је спор "привремено" суспендован.

Брисел је формално покренуо спор са СТО почетком 2022. године након што је Пекинг увео трговинска ограничења против Литваније крајем 2021. године због тога што је званични Вилњус продубио своје везе са Тајваном који Кина сматра својом отцепљеном провинцијом.

Због овог случаја Брисел је одлучио да појача сопствени трговински арсенал увођењем мера попут оне против принуде који ефикасно омогућава Европској комисији да истражи да ли је дошло до економске принуде против неке земље ЕУ уз могућност увођења контрамера.

image