Свет

Стуб води на председничким изборима у Финској: Одлука у другом кругу

Други круг у коме ће учествовати бивши премијер Александар Стуб и Пека Хависто из либералне Зелене партије биће одржан 11. фебруара
Стуб води на председничким изборима у Финској: Одлука у другом кругуGetty © Chung Sung-Jun

Кандидат десног центра Александар Стуб из Финске Националне коалиционе партије води у првом кругу председничких избора у Финској, уз подршку од 28,3 одсто бирача, показују подаци тамошњег Министарства правде након затварања биралишта.

Другопласирани је Пека Хависто из либералне Зелене партије са 25,8 одсто гласова, а док га следи Јуси Халаахо из националистичке Финске партије са 16,1 одсто, показују подаци на основу 61,3 одсто пребројаних гласова.

Други круг у коме ће учествовати двојица прворангираних биће одржан 11. фебруара будући да је извесно да ниједан кандидат неће добити више од 50 одсто гласова.

Финска бира новог председника који ће водити спољну и безбедносну политику земље у њеној новој улози у НАТО-у након што је раскинула са неутралношћу да би се придружила северноатлантском одбрамбеном савезу.

"То је много више него што сам се усудио да очекујем, веома сам задовољан и захвалан", рекао је за јавни сервис YLE некадашњи премијер финске Александер Стуб.

Хависто, који је био министар иностраних послова до прошле године, рекао је да очекује да ће проћи у други круг.

image