Свет

Пљуште фалсификовани еврићи: Која је најомиљенија новчаница немачких кријумчара?

Укупна штета која је настала употребом лажних новчаница износи 5,1 милион евра
Пљуште фалсификовани еврићи: Која је најомиљенија новчаница немачких кријумчара?© Sean Gallup/Getty Images

Немачка централна банка (Бундесбанк) у Франкфурту на Мајни саопштила је да је у тој земљи  током протекле године из оптицаја повучен већи број лажних новчаница евра него што је то био случај у 2022. години.

"Број лажних новчаница повучених из оптицаја 2023. порастао је за 28,2 посто у поређењу са 2022. и износи 56.000", наводи се у саопштењу Немачке централне банке.

Укупна штета која је настала употребом лажних новчаница износи 5,1 милион евра. Притом је највећа штета учињена новчаницама од 200 и 500 евра и то кроз трговину накитом, златним полугама, сатовима и аутомобилима.

И даље је међу кријумчарима најомиљенија новчаница од 50 евра. Чак 38 посто свих заплењених кривотворених новчаница отпада на новчанице од 50 евра. Након тога долазе новчанице од 20 евра.

Међу најчешће кривотворене кованице спадају кованице од два евра.

Упркос порасту броја заплењених новчаница, кривотворење новца је на још увек ниском нивоу, саопштила је "Бундесбанк".

"Укупна количина кријумчареног новца још увек је, укупно гледајући, на ниском нивоу, што значи и низак степен опасности за грађане", рекао је повереник Централне банке за кривотворени новац Буркхард Балз.

Према подацима Европске централне банке (ЕСБ) 2023. је откривено 467.000 лажних новчаница евра, што је 24 посто више него 2022.

image