Економија

Поражавајући резултати анализе меда: Од 25 узорака чак 22 фалсификата, у току контрола ракије и вина

У чак 88 одсто узорака утврђено је да је меду додавана нека врста шећера у различитим процентима. Иницијатор првог оваквог испитивања тржишта је Кластер "Уједињени за квалитет", у сарадњи са "Покретом потрошача за квалитет хране"
Поражавајући резултати анализе меда: Од 25 узорака чак 22 фалсификата, у току контрола ракије и винаwww.globallookpress.com © Walter Bibikow

Од 25 узорака меда на нашем тржишту који су тестирани по новој акредитованој методи за утврђивање фалсификата хране и пића, 22 нису прошла тестове аутентичности. У чак 88 одсто узорака утврђено је да је меду додавана нека врста шећера у различитим процентима.

То су резултати контроле по такозваној ЕИМ-ИРМС методи за процењивање аутентичности прехрамбених производа која је резултат вишегодишњег научноистраживачког рада дипломираног инжењера технологије Ивана Смајловића.

Иницијатор првог оваквог испитивања тржишта је Кластер "Уједињени за квалитет", у сарадњи са "Покретом потрошача за квалитет хране" због немоћи да се после више година борбе изборе против фалсификата меда на домаћем тржишту.

Међутим, ово је, како наводе, само почетак, јер је уз ову акредитовану методу могуће утврђивати фалсификате и код других производа. У току су анализе квалитета вина и ракије на нашем тржишту. 

У савезу пчеларских организација СПОС који су објавили резултате кажу да су се поштени произвођачи меда, вина и ракије удружили у Кластер "Уједињени за квалитет" у циљу сузбијања нелојалне конкуренције, односно коначног потпуног уклањања са тржишта свих фалсификованих медова, вина и ракија, и не само њих, већ и сокова, млека и других производа.

"Кластер је остварио сарадњу са Удружењем 'Покрет потрошача за квалитет хране' и лабораторијом 'Ана Лаб' из Панчева, која је омогућила анализе по најповољнијим ценама за покрет потрошача. Скандалозно је до каквих резултата смо стигли. У овој години, када су пчелари на просјачком штапу, неко се богати продајући шећер као мед. И не само да вара потрошаче и маркете, већ и државу утајом пореза. Подсећамо да је ПДВ на производе од шећера 20 одсто, а на мед само 10 процената. Разлика иде директно фалсификаторима у џеп", каже Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а за "Политику".

Из Кластера произвођача су позвали државу да, сада када у нашој држави постоји акредитована метода за утврђивање аутентичности производа, уврсте ову лабораторију на списак оних у које ветеринарски инспектори могу слати службене узорке меда, али и других производа на анализе.

Иначе Србија је, прва земља у свету која има специјализовану акредитовану лабораторију овог типа, са акредитованом ЕИМ-ИРМС методологијом која је призната на нивоу Међународне организације за вино и винову лозу и део је званичне домаће регулативе као метода за испитивање квалитета вина.

Иван Смајловић је за "Политику" рекао да је реч о универзалном решењу за откривање привредних економских превара не само у сектору производње вина, већ и у индустрији меда, затим производњи воћних ракија и јаких алкохолних пића, воћних сокова, воћних нектара и сродних производа, као и свежег млека.

Узорци меда узети из великих трговинских ланаца

Удружење "Покрет потрошача за квалитет хране" је прву акцију испитивања тржишта покренуло 11. септембра када је узорковано 25 различитих узорака меда из седам продавница великих трговачких ланаца у Панчеву.

Мед је узоркован у "Аману", "Дису", "Гомексу","Идеи" , "Лидлу", "Максију" и "Мере маркетима". Узорковање је, како наводе из овог удружења, обавила акредитована лабораторија Центар испитивања намирница из Београда.

Узорковано је по две јединице од сваког производа (са истим ЛОТ бројевима, истим датумима и временима пуњења), при чему је једна јединица узоркована за анализу, а друга јединица остављена за потенцијалну суперанализу. Узорци меда су испитивани на аутентичност (ботаничко порекло шећера), а испитивања су урађена у акредитованој лабораторији "Ана Лаб" ДОО Панчево, која је специјализована за изотопска испитивања у храни.

image