Свет

"Форин аферс": Русија је уништила 26 од 100 немачких тенкова "леопард 2", остали су на поправци

Украјини недостаје обимна инфраструктура која је неопходна за подршку њене ратне технике, оцењује лист
"Форин аферс": Русија је уништила 26 од 100 немачких тенкова "леопард 2", остали су на поправциwww.globallookpress.com © USA Government Feed

Украјинска војска изгубила је значајан део својих борбених тенкова "леопард 2" које су јој донирале западне државе, при чему су више од четвртине уништиле руске трупе, док је остатак је толико оштећен, да Кијев није у стању да их поправи, пише "Форин аферс".

Док су западни медији извештавали о супериорности немачког тенка, чији је трансфер у Украјину одобрен прошле године, и за који се тврдило да може да преокрене динамику рата, Кијев је на тежи начин схватио да је заправо реч о "веома рањивом супероружју". 

"Од 100 тенкова "леопард 2" који се налазе у Украјини, најмање 26 је уништено, а преостали су избачени из употребе и морају да се поправљају", пише лист и додаје да Украјини недостаје "обимна инфраструктура за подршку" потребна за одржавање ове врсте ратне технике.

Часопис такође указује да су украјински тенкисти прошли "убрзану обуку" на Западу за управљање овим тенковима, и да нису успели да нису успели да примене "блиску координацију комбиноване технике" како би сачували оклопна возила под ватром бојног поља. Тенковске бригаде су добиле само пет недеља обуке и биле су углавном састављене од "неискусних формација" са мало или нимало борбеног искуства.

"Леопарди 2" су били ангажовани у раним фазама кијевске летње контраофанзиве, али су имали "слабу подршку" и "остварили мали напредак" против дубоких одбрамбених линија Москве, наводи лист.

Такође наводе да је Кијев пружио мало доказа да би додатна војна помоћ помогла у контраофанзиви и да би бољи тенкови донели превагу.

Подсећамо, Немачка је трансфер "леопарда" Украјини најавила почетком 2023. године, након што су Сједињене Државе обећале 31 "абрамс". Кијев је прве америчке тенкове добио тек у октобру, али ни они нису Кијеву донели никакву предност на бојном пољу, а "Форбс" је недавно објавио да "није јасно" шта Украјина ради са тим скупим системом наоружања.

"Форин аферс" сугерише да "абрамси" нису виђени у борби, јер је Кијев заузет јачањем њихове заштите од "руских беспилотних летелица", упркос томе што је Вашингтон спровео дуг процес ремонта пре него што их је послао у Украјину.  

Украјински председник Владимир Зеленски тврди да његова земља једноставно није добила довољно тенкова да надјача руску војску, напомињући да "тешко може да каже да 'абрамси' играју посебно важну улогу на бојном пољу", јер их је "тамо премало".

Москва је више пута упозоравала да је западне испоруке оружја Кијеву неће спречити у остваривању циљева Специјалне војне операције у Украјини, већ само повећати ризик од директне конфронтације Русије и НАТО-а.

Руски званичници, укључујући председника Владимира Путина, нагласили су да ће свако наоружање које Запад буде испоручи Кијеву бити уништено, без обзира на врсту.

image