Свет

Од тенкова нема вајде: Како је западно оружје од офанзивног "вундервафеа" постало дефанзивно

Ова оклопна возила нису успела да промене ситуацију на терену, па се Украјинци питају да ли да их штеде, или да их искористе за одбрану
Од тенкова нема вајде: Како је западно оружје од офанзивног "вундервафеа" постало дефанзивно© Ian Hitchcock/Getty Images

Тенкови који су на располагању Украјини - "леопарди" које је обезбедила Немачка, "челенџери" из Велике Британије и "абрамси" америчке производње, "до сада", како признаје "Бизнис инсајдер", нису били "сребрни меци", тако да је Кијев принуђен да том, на сва звона најављиваном офанзивном "вундервафеу", нађе "прикладнију" намену. Пошто су у офанзиви начисто оманули - сада се разматра да се бар - искористе за одбрану.

Јер, иако су ови тенкови били део контраофанзиве, и они су се, као и други украјински батаљони из совјетске ере и разна оклопна возила, суочили са великим проблемима против екстензивне руске одбране, укључујући минска поља прекривена артиљеријском ватром, противтенковске јарке и "змајеве зубе" који су приморали украјинске снаге да напредују пешице.

Није било много борбе "тенк на тенк" што је Украјину, како овај медиј истиче, спречило да своје оклопнике употреби на начин који би био посебно користан.

Украјинци брину о томе како најбоље искористити тенкове, а сада, када долази зима, увелико се поставља се питање да ли их је боље сачувати за потенцијалну будућу контраофанзиву или их распоредити на терену како би се ојачала одбрана.

Помоћник директора РАНД-овог "Ароио" центра и пензионисани официр америчке војске са искуством с "абрамсима" Гиан Ђентиле, каже да је могуће да Украјина држи "већину у резерви, можда заједно са другим механизованим и моторизованим возилима за будућу контраофанзиву".

Стручњаци за одбрану раније су тврдили да је "абрамс" направљен да "убија тенкове" и да се бори против совјетског оклопа -  иако се до сада у пракси није доказало ништа од тога.

Они до сад нису успели да промене ситуацију у Украјини.

Недостатак главне улоге ових тенкова био је приметан у украјинским контраофанзивним операцијама у Запорожју, где су њихови резултати били неефикасни.

И како сада Украјина да користи своје западне тенкове од којих никакву вајду није имала.

"Пошто се рат одуговлачи, Руси имају још више времена да наставе да граде, јачају и проширују своју одбрану", каже Џонс, додајући да је "велика вероватноћа" да ће Руси вероватно ускоро наставити с нападима. 

Према његовом мишљењу у овом тренутку ти тенкови вероватно ће бити најкориснији за одбрамбене операције, а иако је напад могућ, биће прилично тешко изводљив.

Али постоји и могућност да их Украјина једноставно сачува за пролеће, када би могли бити кориснији.

Ови тенкови су још рањиви на противтенковске вођене ракете (АТГМ), кинетичке гранате и нападе беспилотним летелицама (УАВ). Али ако се тенкови "користе на концентрисани начин" и у комбинацији са артиљеријом и пешадијом, они би потенцијално били "моћна копнена ударна сила".

Проблем је и одржавање ових тенкова, који захтевају другачији ланац снабдевања и процес поправке у поређењу са совјетским оклопом. "Абрамс", посебно, може бити и важна компонента, али и логистичка ноћна мора, јер захтева велике количине горива. 

Такође се постављају питања да ли ће то бити једини западни тенкови које Украјина добија, или их има још у припреми. Рат је практично повезао Украјину са западним војноиндустријским комплексом, али због дебата око пружања помоћи Кијеву, посебно из САД, није јасно да ли ће бити још западних тенкова који би заменили уништене и оштећене.

image