Свет

"Политико": Цео Брисел је уморан од Шарла Мишела

Председник Европског савета је починио политички харакири и он више нема ни трунку кредибилитета, изјавио је европски дипломата
"Политико": Цео Брисел је уморан од Шарла Мишела© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Незадовољство председником Европског савета Шарлом Мишелом у Бриселу наставља да расте, а многе европске дипломате једва чекају да му виде леђа, пише "Политико".

Бриселске елите биле су шокиране његовој најавом од пре три недеље да ће скратити свој мандат како би се кандидовао на предстојећим изборима за Европски парламент, као и његовим накнадним одустајање од те одлуке, наводи "Политико".

"Сви су једноставно уморни од Мишела", рекао је један белгијски дипломата. "Све што је сада остало за њега је да се побрине да састанци почну на време и да сви имају оловке", додао је други европски званичник који је, као и остали саговорници "Политика", желео да остане анониман.

Улога председника Европског савета је кључна за постизање споразума између шефова држава и влада 27 земаља чланица ЕУ, поготово у тренуцима када постоје неслагања.

То је сада посебно наглашено, пошто мађарски премијер Виктор Орбан одбија да одобри пакет помоћи за Украјину у вредности од 50 милијарди евра.

Након заокрета и одустајања од кандидатуре за европске изборе, Мишел је изгубио и последњу трунку кредибилитета, а многи у Бриселу већ разговарају о томе ко би могао да га замени.

"Он је починио политички харакири. Он више нема ни трунку кредибилитета", рекао је раније цитирани европски дипломата за "Политико".

Други дипломата наглашава да то што ће Мишел остати на функцији још неколико месеци не значи много, пошто "он већ не улива много поверења као председник Европског савета", додајући да смо "већ видели (холандског премијера Марка) Рутеа да председава појединим седницама".

Мишелова ранија најава да ће скратити сопствени мандат била је окидач за бројне спекулације о томе ко би могао да га наследи на челу ЕС, а у јавности је испливало неколико имена.

Једна од опција је премијерка Данске Мете Фредериксен. За многе она је превише десно када је реч о миграцијама, али то би могло да представља и плус ако Европски парламент скрене удесно, наводи "Политико".

Социјалисти из Јужне Европе се, пак, надају да португалски премијер Антонио Кошта неће бити проглашен кривим по оптужбама за корупцију у истрази која је оборила његову владу.

Још једно име које се спомиње је и некадашњи премијер Италије Енрико Лета, иако је упитно да ли би он добио подршку италијанске премијерке Ђорђе Мелони, која долази са деснице.

И док појединци из Мишелове партије бране његову одлуку да иде на изборе као пример "храбрости званичника који је спреман да изађе на суд народа", многи званичници чак и у његовој либералног групацији у европском парламенту су срећни што се он ипак неће кандидовати.

"Мало европосланика се радовало његовом потенцијалном доласку у парламент", рекао је још један анонимни дипломата, додајући да "када (Мишел) испред себе има три опције, он увек изабере најгору".

image
VV inauguration
banner