Свет

Мишел је потврдио да се неће кандидовати за ЕП: Колеге га оптужиле да бежи са брода који тоне

У случају превременог престанка овлашћења председника Европског савета и у недостатку наследника, функцију би привремено обављао премијер земље која у то време председава Европским саветом, у овом случају то је премијер Мађарске Виктор Орбан
Мишел је потврдио да се неће кандидовати за ЕП: Колеге га оптужиле да бежи са брода који тонеwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Шеф Европског савета Шарл Мишел рекао је да неће изаћи на изборе за Европски парламент и да ће на тој функцији остати до краја мандата.

Раније је Мишел, чији мандат престаје 30. новембра 2024. године, изјавио да ће учествовати на предстојећим изборима за Европски парламент од 6. до 9. јуна 2024. године и да ће на лето напустити садашњу функцију.

У случају превременог престанка овлашћења председника Европског савета и у недостатку наследника, функција би привремено обављао премијер земље која у то време председава Саветом ЕУ,  у овом случају то је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Мишел је раније био критикован због тога што би његовим одласком Орбан добио шансу да води Европски савет. Неки европосланици су га такође оптужили да је "бежи са брода који тоне".

Мишел је одлуку објаснио салвом критика на свој рачун.

"Из тог разлога, да бих обезбедио и испунио своју тренутну мисију у највећој мери, нећу се кандидовати на изборима", написао је Мишел на својој Фејсбуку.

Председник Европског савета је такође објаснио да ће на крају свог мандата "одвојити време да размисли о својој будућности".

image
VV inauguration
banner