Свет

Амерички ултиматум Турској: Одустаните од руског ПВО С-400 и стижу авиони Ф-35

Договорене летелице Ф-35 никад нису стигле у Турску јер су Сенат и потом Трампова администрација суспендовали учешће Анкаре у пројекту јер је 2019. купила С-400 од Русије
Амерички ултиматум Турској: Одустаните од руског ПВО С-400 и стижу авиони Ф-35© Photo by South Korea Defense Acquisition Program Administration via Getty Images

Сједињене Државе дозволиће Турској да се врати у пројекат производње, односно куповине борбених авиона Ф-35 само уколико одустане од набавке руског ПВО система С-400, рекла је в. д. заменика државног секретара САД Викторија Нуланд, али и сугерисала да би Вашингтон могао да укине санкције свом НАТО савезнику.

Наиме, америчка компанија "Локид Мартин" је средином јуна 2018. у Тексасу представила авионе Ф-35 направљен за турско ратно ваздухопловство, за које је Анкара обезбедила компоненте за труп и делове мотора, али летелице никад нису стигле у Турску јер су Сенат и потом администрација тадашњег председника САД Доналда Трампа суспендовали учешће Анкаре у пројекту јер је 2019. купила С-400 од Русије.

"Ако бисмо успели да решимо овај проблем око С-400, што желимо, САД би радо поздравиле повратак Турске у породицу Ф-35. Ако успемо да пребродимо ово питање, онда ће проблем ЦААТСА нестати и можемо се вратити у разговор о Ф-35", изјавила је за телевизију Си-Ен-Ен Турк Викторија Нуланд алудирајући на америчке санкције у вези с турском индустријом оружја.

Саопштавајући одлуку о увођењу казне ЦААТСА 2020. године, Вашингтон је рекао да је обавестио Анкару да ће куповина С-400 "угрозити безбедност америчке војне технологије и особља и обезбедити значајна средства одбрамбеном сектору Русије", настављајући да подсећа свог савезника на "доступност алтернативних система НАТО-а како би се обезбедили њени одбрамбени захтеви".

Иако остаје нејасно да ли ће Анкара прихватити понуду Нуландове да одустане од руског система противваздушне одбране, тамошњи званичници су раније одбацили ту идеју, а председник Реџеп Тајип Ердоган је инсистирао да је куповина С-400 готова ствар. Први човек турске одбрамбене индустрије Халук Горгун је пак изјавио да његова земља сама прави ПВО системе, те да јој нису потребни ни С-300 ни С-400.

Поред тога што је избачена из програма Ф-35, у оквиру којег је Анкара произвела стотине делова за авионе, Бела кућа је такође одбила да одобри Турској продају "надоградње" за Ф-16. 

Међутим, како је сугерисала Нуландова, амерички званичници су прошле недеље дали зелено светло за 79 комплета за модернизацију турских Ф-16 јер је Турска пристала да дозволи Шведској да се придружи НАТО-у.

"Веома смо задовољни што нам се Турска придружила рекавши да Шведској", изјавила је в. д. заменика државног секретара САД.

Додала је да ће, пошто прође законски период од 15 дана од доношења одлуке, почети модернизација поменутих летелица.

"Колико знам, модернизација ће стартовати одмах. Искрено, не знам тачно када ће нови авиони бити спремни, али очигледно је да је за САД приоритет да Турска добије те летелице што је пре могуће", закључила је Нуландова.

image