Свет

Шведска може у НАТО, а ловци Ф-16 у Турску: Бајден тражи хитно одобрење за продају авиона Анкари

Турска покушава да купи америчке ловце од 2021. године, али су САД одбиле да јој их продају због низа несугласица између Анкаре и Вашингтона
Шведска може у НАТО, а ловци Ф-16 у Турску: Бајден тражи хитно одобрење за продају авиона Анкари© Usaf/Getty Images

Администрација Џозефа Бајдена позвала је посланике у Конгресу да одобре продају борбених авиона Ф-16 Турској, након што је Анкара пристала да дозволи Шведској да се придружи НАТО-у, преноси РТ на шпанском.

Бајден се највишим републиканским и демократским члановима Комитета за спољне послове Сената и Представничког дома, позивајући Конгрес да одобри продају ловаца "без одлагања". 

Бела кућа је у среду наводно позвала на одобрење продаје Ф-16 "Блок 70", најновијег модела авиона у вредности од 20 милијарди долара.

У новембру прошле године, шведски министар спољних послова Тобијас Билстром изјавио је да ће Шведска приступити НАТО-у ако Турска и Сједињене Државе постигну споразум о снабдевању Анкаре америчким борбеним авионима. 

"Знамо већ да су та питања повезана, јер је то рекао и сам председник Ердоган", казао је тада шеф шведске дипломатије.

Анкара је 2021. затражила од Вашингтона да купи борбене авионе Ф-16, које производи "Локид Мартин" ("Lockheed Martin") за 20 милијарди долара, као и око 80 комплета за модернизацију за своје постојеће ловце.

Међутим, америчке власти су одбиле захтев због низа неслагања између Турске и САД, као што је чињеница да је Анкара набавила руске противваздушне системе С-400, економске везе које одржава са Москвом и напети односи са Грчком.

Турски парламент одобрио је у уторак захтев Шведске за чланство у НАТО, након вишемесечних разматрања.

Шведски захтев је послат турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на коначно потписивање, након чега ће бити прослеђен америчком Стејт департменту. 

image
VV inauguration
banner