Свет

Јужна Африка затражила да земље престану да финансирају израелску војску

Међународни суд правде је прошле седмице наложио Израелу да предузме све мере које су у његовој моћи да спречи геноцид над Палестинцима
Јужна Африка затражила да земље престану да финансирају израелску војску© Tanjug/AP Photo/Patrick Post

Све државе имају обавезу да престану да финансирају и олакшавају израелске војне акције у Гази након што је Међународни суд правде указао да би те акције израелске војске могле бити геноцидне, изјавила је данас јужноафричка министарка спољних послова Наледи Пандор.

Међународни суд правде је прошле седмице наложио Израелу да предузме све мере које су у његовој моћи да спречи своје трупе да почине геноцид над Палестинцима у Гази, у случају који је покренула Јужна Африка, преноси Ројтерс.

Међународни суд правде, ипак, није експлицитно позвао Израел да обустави своје војне акције у Појасу Газе, нити је позвао на успостављање примирја.

МСП је позвао и на ослобађање свих талаца које је Хамас киднаповао током напада на Израел 7. октобра.

Суд је утврдио да хуманитарна ситуација у Појасу Газе захтева доношење хитних мера како би се заштитила права Палестинаца пре коначне пресуде, која би могла бити донета тек за неколико година.

Јужна Африка деценијама подржава палестински народ и успостављање државе Палестине и упоређујући тешку ситуацију Палестинаца са положајем црнаца у Јужној Африци за време апартхејда.

Израел је негирао наводе о геноциду и одбацио поређење са периодом апартхејда.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner