Свет

Израелски специјалци преобучени у жене извршили напад у болници на Западној обали

Наводни снимак сигурносних камера из болнице који кружи друштвеним мрежама приказује десетак прерушених израелских специјалаца обучених као муслиманске жене или медицинско особље
Израелски специјалци преобучени у жене извршили напад у болници на Западној обали© Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Израелске снаге, прерушене у жене цивиле, упале су у болницу на окупираној Западној обали и убиле три палестинска милитанта у драматичном нападу који је, како оцењује Блумберг, доказао да се насиље из Појаса Газе прелило на остатак палестинске територије. 

Палестинско Министарство здравља саопштило је да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) отвориле ватру унутар Ибн Сина болнице у Џенину. 

Како су саопштили, осуђују напад и апелују на међународну заједницу да изврши притисак на Израел у зауставе операције у болницама. Представник болнице је објаснио да није било размене ватре, алудирајући на то да је у питању било циљано убиство. 

ИДФ је, без пружања доказа, саопштио да милитанти користе болницу као скровиште. Навели су да је један од убијених Палестинаца обезбедио оружје и муницију другима за планирани напад, наводно инспирисан Хамасовим нападом на југ Израела 7. октобра који је покренуо рат у Гази.

Наводни снимак сигурносних камера из болнице који кружи друштвеним мрежама приказује десетак израелских специјалаца, већином наоружаних, обучених као жене са муслиманским марамама или као лекарско особље у белим мантилима.

Војник са хируршком маском је у једној руци носио пушку, а у другој преклопљена инвалидска колица. 

У међувремену, настављене су борбе у Појасу Газе, иако су напредовали разговори о прекиду ватре.

Здравствени систем у Гази који је тешко функционисао и пре рата, тренутно је на ивици колапса. Болнице у Гази свакодневно примају гомиле нових пацијената, боре се са недостатком горива и медицинске опреме, подсећа Блумберг.

Насиље на Западној обали је након 7. октобра порасло након што је Израел, према подацима палестинског Министарства здравља, убио више од 380 Палестинаца. Већина је убијена у сукобима са израелским снагама током рација, хапшења или насилних протеста.

Израелска војска је саопштила да је у последња четири месеца ухапсила скоро 3.000 Палестинаца на Западној обали.

image