Свет

"Блумберг": БРИКС добија подстицај након придруживања Саудијске Арабије

БРИКС развија такозвани модел партнерских земаља, који ће обухватити 17 држава које нису прихваћене као пуноправне чланице
"Блумберг": БРИКС добија подстицај након придруживања Саудијске АрабијеGetty © Photo by Iliya Pitalev / Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

БРИКС добија подстицај јер се Саудијска Арабија придружила овој организацији, пише "Блумберг". Јужноафрички министар спољних послова Наледи Пандор саопштио је да ће пет држава постати чланице економског савеза: Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

Аргентина је саопштила да неће приступити организацији упркос успешној апликацији, али је чак 34 других држава изразило интересовање за улазак у БРИКС.

Пандор је прецизирао да је Русија, која ове године преузима место председавајућег БРИКС-а, од Јужне Африке добила писма из 34 држава у којима су изразиле жељу да се придруже организацији.

Лидери Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке договорили су се да прошире БРИКС од 1. јануара на самиту одржаном у Јоханесбургу у августу.

Јужноафрички министар је појаснио да организација развија такозвани модел партнерских земаља БРИКС-а који ће обухватити 17 држава које нису прихваћене као пуноправне чланице.

Почетак руског председавања БРИКС-ом 1. јануара означио је и историјско прикључивање нових чланова том међувладином удружењу, а председник Русије Владимир Путин казао је да "то убедљиво показује све већи ауторитет БРИКС-a и његову улогу у светским пословима".

Шефица руске Централне банке Елвира Набиулина недавно је рекла да је учешће земаља БРИКС-а у трговинском билансу Русије за две године удвостручено, а обрачуни са тим земљама у националним валутама порасли су више него троструко и сада износе 85 одсто.

image