Русија

Шта Русија планира у оквиру свог председавања БРИКС-ом?

У оквиру удружења главни задатак је интеграција нових чланова, а у спољнополитичкој сфери – повећање улоге држава чланица у међународном монетарном и финансијском систему, борби против тероризма, трговине дрогом, информационог криминала, корупције...
Шта Русија планира у оквиру свог председавања БРИКС-ом?Getty © Iliya Pitalev / Host Photo Agency/Ria Novosti

Русија је с првим даном ове године преузела председавање БРИКС-ом, а мото који је одабрала је "Јачање мултилатерализма за правичан глобални развој и безбедност", подсетила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

"У току године, Русија планира да одржи више од 200 догађаја у три кључне области сарадње – политика и безбедност, економија и хуманитарни контакти. Кулминација председавања биће самит асоцијације, који ће бити одржан у Казању у октобру", навела је Захарова.

Један од најважнијих задатака је да се обезбеди интеграција нових чланова без угрожавања ефикасности удружења, додаје.

У складу са Другом декларацијом из Јоханесбурга, пронаћи ће начине за развој односа са "партнерским државама" и сачиниће листу потенцијалних кандидата који ће излагати извештаје на самиту у Казању, прецизирала је Захарова.

Међу приоритетима у спољнополитичкој сфери су јачање координације на мултилатералним платформама, сарадња у борби против тероризма, трговине дрогом, информационог криминала, корупције, прања новца и легализације имовинске користи стечене криминалом, навела је она.

Допринећемо постизању циљева који су усмерени на повећање улоге држава БРИКС-а у међународном монетарном и финансијском систему, развој међубанкарске сарадње, промовисање трансформације система међународног плаћања и проширење употребе националних валута држава БРИКС-а у међусобној трговини, истакла је Марија Захарова.

image