Свет

Јордан: Шпијунски софтвер "пегаз" коришћен за хаковање мобилних телефона најмање 30 личности

Компанија која је креирала "пегаз", наводи да тај софтвер продаје само провереним обавештајним службама и агенцијама за спровођење закона, и то само за употребу против терориста и криминалаца
Јордан: Шпијунски софтвер "пегаз" коришћен за хаковање мобилних телефона најмање 30 личностиwww.globallookpress.com © Vesa Moilanen via www.imago-imag

Софтвер израелске производње "пегаз" коришћен је у Јордану за хаковање мобилних телефона најмање 30 људи, укључујући новинаре, адвокате, активисте за људска права и политичке активисте, саопштила је данас група за заштиту дигиталних права "Асес нау".

Група је навела да су се хаковања догодила од почетка 2020. до новембра 2023. године, а није оптужила јорданску владу за те нападе, пренео је АП.

Како се истиче, једна од мета био је и заменик директора организације Хјуман рајтс воч за регион Адам Кугл, који је рекао да је тешко замислити ко би осим јорданске владе био заинтересован да хакује новинаре, адвокате и активисте.

Јорданска влада није одмах одговорила на захтев АП-а за коментар.

Израелска компанија НСО, која је креирала "пегаз", наводи да продаје тај софтвер само провереним обавештајним службама и агенцијама за спровођење закона, и то само за употребу против терориста и криминалаца.

Истраживачи сајбер безбедности, који су пратили употребу тог софтвера у 45 земаља, документовали су, међутим, десетине случајева политички мотивисане злоупотребе софтвера - од Мексика и Тајланда до Пољске и Саудијске Арабије.

image
VV inauguration
banner